Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. oktoober 2017, 11:00

TEADLASED: peaajupõrutus teismeeas tõstab hulgiskleroosi haigestumise riski

Rootsi Örebro ülikooli teadlaste tööst selgub, et üks ajupõrutus tõstab hulgiskleroosi haigestumise riski viiendiku võrra ja üle ühe peapõrutuse kahekordistab riski. 

Sellisele tulemusele jõuti, kui analüüsiti andmeid Rootsi rahvuslikust patsientide ja hulgiskleroosi registritest, mis hõlmas 7292 patsienti sclerosis multiplex'iga (SM), vahendab meditsiiniportaal Med24. Kõik diagnoosid olid pandud vahemikus 1964-2012. Iga SM põdeva patsiendi kohta leiti kümme kontrolli, kes olid sobitatud soo, sünniaasta ja elukoha suhtes SM diagnoosimise aastal. Kokku haarati uuringusse üle 80 000 inimese. 

Rootsi patsientide registrist koguti andmeid peaajupõrutuste kohta lapsepõlves (kuni 10. eluaastani) ja teismeeas (vanuses 11-20 aastat). Kontrolldiagnoosina kasutati igasuguseid jäsemete luumurdusid.

Teismeeas kogetud ajupõrutus oli seotud 22% kõrgema SM-sse haigestumise riskiga ning üle ühe põrutuse läbi teinutel oli haigestumise tõenäosus juba üle kahe korra kõrgem. Seevastu peapõrutus lapseeas ei olnud SM riskiga seotud, samuti ei leitud seost jäsemete luumurdudega.

Oletatakse, et teismeeas esinevad ajupõrutused, eriti korduvad, võivad vallandada ebanormaalsed immuunprotsessid ajukoes ja seeläbi soodustada SM-sse haigestumist. Uuringu autorid rõhutavad vajadust kaitsta noori peatraumade eest.