Keha

Kas bussis vanainimestele istekoha pakkumine on nende tervisele kahjulik? (75)

LISA KOMMENTAAR

future22. oktoober 2017, 13:26
Pensionäriea saabumisel tuleks kõigile vanureile anda rulaatorid, las siis kihutavad nendega ühest linnaosast teise, Maxima söögikotid kah peal!
Kahjuks aga praegused noored seda enam ei näe, sest selleks ajaks on nad kõik juba pimedad ja kurdid ... kõrvaklappides, kõvast musast ja nutikatest!
...22. oktoober 2017, 07:47
pole ju vaja rääkida ainult vanuritest, kellele peab ühissõidukis istet pakkuma, vaid inimlikkusest, elementaarsest viisakusest. Normaalne terve inimene märkab enda kõrval teist inimest, kes on antud olukorras nõrgem ja võib olla ohus ning vajab tõenäoliselt isrekohta rohkem kui sina. Lapseootel naised, väike laps, eakas inimene , ilmselgelt puudega või tervisehädaga inimene. Ja kui see normaalne istuv inimene hoolib, loobub oma istekohast, väärib ta austust.
Kas sulle, noor istuv inimene ei tule pähe, et kui sinu oma eakas või haige pereliige juhtubseistes bussis kukkuma, võib eakas murda näiteks puusaluu, reieluu, mis ei paranegi ja võib ta edaspidi hooldajat vajada, või et sinu last ootav abikaasa võib viga saada... Aga sinu lähedastega ei juhtu iial midagi, nad ei vaja iial teiste tähelepanu ja hoolimist,,, Sest sina ise oled ju alati kõrval.' hoolimas, hoolitsemas...
Mädanik22. oktoober 2017, 11:31
Last ootav ema on tugeva ühiskonna väärtus aga mitte mööda tallinnat tralliv vanur.
Pitsu21. oktoober 2017, 19:43
Soitsin kord suvel väga rahvast täis bussis.Seal seisid umbes 3-ne poiss isaga ja kui neile pakuti istet siis isa ytles,et aitähh aga meie oleme mehed ja seisame.On hulk aastaid möödunud ja ei unune...
nonoh21. oktoober 2017, 09:16
mis need vanad inimesed siis kodus ei püsi? Ikka turule, ikka poodi ja just sel ajal, kui noored tööga piinatud inimesed oma käike teevad.
Las seisavad püsti, nad on nii naljakad, ega neist ju asja ole, et kõvasti millestki kinni hoida, kui buss veidi jõnksutab. Kukuvad siis kukuvad, neil aega küll ennast ravida.
Noorus on igavene ja sellele noorte heaolule peaksime panustama.Noored ju annavad vanadele pensioniraha.
Ka nii on20. oktoober 2017, 21:40
See istekoha pakkumine on kahe otsaga asi.Mõned aastad tagasi trammis ristis üks umbes 50-55 aastane vene keelt naisterahvas mahlakas vene šlägis nii läbi, et hoia ja keela.Asi oli selles et mina istusin, sest olin just 20minutit tagasi töölt lahkunud meeletu valuga kõhus(mis hiljem osutus ägedaks pimesoolepõletikuks) ja vene naine arvas, et tal on õigus ise istuda,kuna ta peab oma uut kotti ilusti süles hoidma.Võideldes valuga, tõusin üles,ütlesin talle et minul paha olla, see küll teda ei morgendanud ,seda räuskamist vaatas terve trammi pealt,piinlik oli, mammi istus kähku , sest ta arvas,et äkki istun tagasi.Järgmises peatuses komberdasin välja, peatuses olevad noored kutsusid mulle kiirabi.
invapensionär20. oktoober 2017, 18:01
Liigun üldiselt ratastoolis, lühemaid maajuppe ka kahe kargu abil Väga "asjakohased" soovitused igatahes. Huvitav, kas too teadlane on mingi noor või? Ja ilmselt ise puruterve või pole kordagi endal jalaluud murdnud. muidu laulaks siin teist laulu. Aga arvestades Oxfordi professorite palku pole ta ilmselt ammuilma ühistranspordiga sõitnudki, vaid omaenda limusiinis. Vahest on tal isiklik auojuhtki?
huvitav21. oktoober 2017, 22:01
mis ajast bussis seismine liikumine on?Liikuda võib bussis ainult siis, kui buss ootamatult pidurdab, vanainimene võib siis lausa aknast välja liikuda.Ei usu küll, et turukottidega seismine kasulik on, muidu võiks ju sellega alustada noored, et oma tervist hoida kõrge eani.
Nali...20. oktoober 2017, 14:01
Bussis...Noormees istub ja vanamemm seisab tema kohal.Noormees kusib:Memmekene,kas jalad valutavad?Memm vastab:Valutavad,valutavad.Noormees:Kas nooruspolves vanadele istet pakkusid?Memm:Pakkusin,pakkusin.Noormees:Selleparast jalad valutavadkija istus edasi.
20. oktoober 2017, 14:01
see on küll õige et noored ei pea vanainimestest lugu ja seda eriti kooliõpilased kes tundub ett peale suurest istumisest koolis on nad eriti väsinud Tallinnas sõidan vähe bussiga aga eriti hull on see Pärnus esiteks tulevad bussi suure kisaga ja ega nad oma koolikotte ei vaevu ka seljast võtta on juhtunud sedagi kus mõni on lapsi korrale kutsunud aga mis sealt pärast tuleb see on küll laste suust kole kuulata mis veel lastest kui bussijuhid ise ka ei oska viisakad olla
lapsevanem21. oktoober 2017, 08:29
kas tead kui rasked on laste ranitsad, kuidas nad sinuarvates seisavad sellise ranitsaga kui vanemad inimesed julmalt nügivad lapse nagu neil oleks selline eriline õigus
h20. oktoober 2017, 12:40
Ja mis liikumine see bussis posti küljes edasi-tagasi tolgendamine on? Lollusi ei maksa rääkida, haige autor.
h20. oktoober 2017, 12:35
Nii loll jutt, mis liikumine see bussis seismine on?
Vanad inimesed ei jõua ennast kinnigi hoitud bussijuhtide sõidustiili tõttu, iga nädal satub keegi haiglasse bussis kukkumise tõttu. Ja pooltel on juba liigeseproteesid ja vigased seljad. Küllap nüüd öeldakse, et raudjalg ju ei valuta. Ja mis liikumine see bussis seismine ka on. Liigutakse väljas, mitte bussis. Bussis ainult tolgendatakse posti küljes edasi-tagasi.
no20. oktoober 2017, 17:21
bussis seismine pole loomulikult liikumine! Te vist pole kursis uuringu tulemusega, et seismine on väga kasulik. See muidugi ei sobi bussis neile vanakestele, kellel on tasakaaluga probleeme või mingi muu tervisehäda kallal.
anon21. oktoober 2017, 10:25
Tasakakaalu probleemid tuleved nagu nii vanusega. Ja see annab tunda juba alates 30 ringist.
seismine 21. oktoober 2017, 22:02
on kasulik neile, kes soovivad endale veenilaiendeid
60+20. oktoober 2017, 06:07
Ja eriti kasulik on seista invaliididel, karguga inimestel, tudisevate eidekestel... Oligi eile Tartus kena vaadata, kuidas noor näitsik laiutas kahel istmel koos kotiga ja sealsamas hoidsid vanakesed kahe käige torudest kinni, et püsti jääda. Ja selline pilt on 100% iga kord, kui sõidan. Olen ka märkusi teinud. (Noortele siiski, mitte vanakestele)
58+20. oktoober 2017, 10:46
Nüüd on need vanakesed jõudnud ikka, kus nende noorusaegsed loosungid on mõju avaldanud: KÕIK on võrdsed, kes ees, see mees, kellelgi pole suuremaid õigusi istuda kui JUBA istujal! Sellest teemast on Rootsis juttu olnud.Ka seal ei anna sulle keegi istet, Eestis on VEEL kõik enam-vähem.
anon21. oktoober 2017, 10:27
Olen ka Tartus ühistransporid kasutaja. Ise näen tavaliselt sellist pilti, et vanemad inimesed ise ei taha istuda. Muidugi on bussis ju inva kohad klapp toolid.
Helga20. oktoober 2017, 00:37
Õnneks on Harjumaal, Pärnumaal ja Tartumaal uuest aastast kehtiv reisijateveo eeskiri ,mis keelab ühistransporti siseneda kõigil üle 60-aastastel kodanikel , sõltumata soost ja puude olemasolust.Noored ja keskealised saavad siis laiutada ja istuda-seista kuidas tahavad.
minu19. oktoober 2017, 22:37
arvates on kõigil kasulik seista, kellele siis need istmed?
laske19. oktoober 2017, 22:31
noored istuvad, saavad vanaks, kes neile siis istet pakub. OLGE INIMESED!!
Jauram19. oktoober 2017, 22:15
Kus on Jauram"i kommentaar ? Modereerite ? Oma mune modereerige, seapead !
Mimm 19. oktoober 2017, 22:08
Tänapäeval istub ühistranspordis see, kes esimesena istmeni jõuab. Simple as that. Pole ei vanadel ei noortel mingit kobisemist - kõik on ühtemoodi kasvatamata ja häbemata.
Meie..20. oktoober 2017, 08:49
..Eesti rahva vanasõna ütleb:hallipead austa,kulupead kummarda.Meie tänapäeva noored ei tea vanasõnadest midagi ja austusest eakamate vastu.Ükskord vananeme kõik ja kas on hea,kui sinuga ka nii ülbelt käitutakse?
anon21. oktoober 2017, 10:33
Inglastel on ütlus: "What goes around comes around". Ehk siis nii kuidas koer külale niii ka küla koerale. Kui vanemad inimesed ülbitsevad ja nõuavad ei tea mis austust siis nad seda ka ei saa. Miks ma pean mõnda tundmatut inimest austama kui ta on ülbe ja ebaviisakas. Muidugi austan teda siis kui ka temal on austus teise inimese vastu. Ehk käitu nii kuidas sinu endaga soovid et käitutaks.
Vanamemm19. oktoober 2017, 22:07
Viisakas on muidugi istet pakkuda, aga viisakuski on ikka soovitav.Kui me näeme, et noor inimene või laps istub, ei saa me otsustada, kas ta on viisakusetu või istub mingil muul põhjusel (on haige, tuleb raskest öövalvest, on esimest kuud rase, on liikumispuudega, on tal seljataga pikk ja kurnav koolipäev+trennid...). Kord olin tunnistajaks, kui üks vanadaam käratas noormehele, kes istus, et noor inimene peaks püsti seisma. Too seisiski, aga ta oli haigete jalgadega. Piinlik olukord igatahes.
22:07-le20. oktoober 2017, 10:47
...ja me kukume mõtlema,MIS sel viisakusetul nolgil viga võiks olla?
mis19. oktoober 2017, 22:04
,,mädanik" siin täna toimetab moderaatori eest ja üritab ,,tülikatele" kommijatele pinda käia nagu mingi Delfi Ha-Ha?!
Ühistranspordiori19. oktoober 2017, 21:44
Ükspäev üks vanaema jooksis... tormas nagu noor mära bussi peale. Tükk maad jooksis... Jõudis bussi ja kukkus ohkima ning vehkima mingi paberiga, mille talle oli perearst hetk tagasi välja kirjutanud, et Tal on vererõhuga probleeme ning veel sada muud häda.
Oleks jalutanud... oleks jõudnud järgmisele bussile ilusti. Aga ei.. Hetkeni, mil bussi jõudis.. ja istet ei saanud, oli kohe haige :D
Fanny19. oktoober 2017, 21:08
Olen pensionär, juba 13 aastat käin basseinis treeningutel, põlved on väga valusad, aga ikkagi liigutan ennast.Ühiskondlikus transpordis diskuteerimise noortega lõpetasin väga lihtsal põhjusel -troll jõnksutas ja ma oma raske kotti-ja kehakaaluga maandusin ühele ülbele noormehele sülle, kes tegi näo, et mind ei näe ja ei kuule kõrvaklapid peas.Järsku sai ta kuuljaks- kõrvaklapid lendasid ja ilmselt see maailma keskkoht sai obaduse., juba tegin ka meelega ükskord samatrikki ja ei pane kätt ette, kui veel avaneb võimalus ja uljas trolli-bussi,trammijuht jälle jõnksatab, ma ju liigun palju.
Erla19. oktoober 2017, 20:50
Ikka lasen vanemad inimesed istuma. Ka naised. Ka liiga suure kotiga lastele pakun istet.
no19. oktoober 2017, 20:38
teinekord tuleb nii nali peale vaadates neid väidetavalt hädiseid vanainimesi esimesena bussi ründamas nii, et ülejäänud reisijad või pikali lükatakse ja turukottidega vehkides, täitsa ilma kepi-kargu abita jooksevad nad nigut noored põdrad tormi vabadele kohtadele...
Kristiina 19. oktoober 2017, 20:23
Mida te modereerite normaalseid komme. Prr õhtuleht. Minu meelest tuleks istet pakkuda vastavalt vajadusele ja seisundile. Nähtava abivajadusega inimestele.
Kristiina 19. oktoober 2017, 20:25
Lapseootel lõpus emadele ,abivahenditega liikujale,käsipuu külge klammerduvatele,nagemispuudega ja algkooli lastele tuleb pakkuda istet.
Kristiina 19. oktoober 2017, 20:28
Krapsakas vanur ei vaja istet. Viisakus vastavalt seisundile ja argumenteeritud vajadusele
Jauram19. oktoober 2017, 21:26
Kas tõesti peab istet andma ratastega turukärudega mööda Maximaid rallitavatele penskaritele, kui mõni noorem, viimses ahastuses, et peret toita, tuleb öö-vahetusest ... !? Kas tõesti peab penskarile, kes terve päeva vedeles Pirita rannas või lõi tantsu kusagil penskarite klubis, andma aupaklikult istet !?
Jah, tere võiks ikka öelda noorem vanemale, autoparklast väljasõitjale andma teed sissesõitjale aga viisakus on ja jääb vastastikuseks lugupidamiseks ! Lõpetage see noorte materdamine !!! Jah, tuleb rase, tuleb sülelapsega, tuleb tõesti keegi kepi najal, palun, iste on sinu !!!
Ja pealegi, need penskarid rallitavad just siis, tipptunni ajal, just nüüd on neil saamahimus vaja minna Maximasse, ehk saab sandikopika odavamalt ja saaks trügida kooliminevate laste vahel !
Tervitustega 67-aastane penskar.
uu20. oktoober 2017, 12:09
to 67-ne penskar! Saamahimus penskarid rallitavad Maximas! Tipptunnil pealegi. Kust sina seda tead? Sina ju ei rallita Maximas tipptunnil. Kas randa võib terveks päevaks minna . Või penskarite klubisse päise päeva ajal? Kuhu siis minna? Võibolla mõnda peenesse kohvikusse või lõunat sööma restorani või parem minna reisima. Või siis ehk olgu kodus ja palgaku omale abiline, kes teeb poeskäigud. Raha peaks ju penskaril olema - terve elu palka saanud .
67 peaks juba olema see vanus, kus hakkad mõistma, millised probleemid on vanal inimesed. Probleemid jalgadega, tasakaaluhäired, vererõhu probleemid...
Ilmselt on 67 liiga vara sõna võtta ja ega sinul ei tule kunagi probleeme.
Jauram20. oktoober 2017, 18:46
Austan nii noori kui vanu aga viisakus tuleneb kasvatusest, sisemisest intelligentsist, siin pole mingit pistmist haridusega aga mitte igapäevasest epistlist, kuidas käituma peaks...!
Mädanik19. oktoober 2017, 21:12
Vanurid sõidavad tasuta ja selle eest ei peakski istuma saama.
Sul19. oktoober 2017, 21:30
see mädanik vist kõrvadevahel.
vanurid vaid.21. oktoober 2017, 22:29
vanurid vast jah,kuid invaliidid Tallinnas maksavad ja Sinuga samas seisus,abitumad vaid.
Kristiina 19. oktoober 2017, 20:21
Minu meelest tuleks istet pakkuda vastavalt vajadusele ja seisundile. rasedale,abivahenditega liikujale,pimedale kel sageli kaasuvad mured või äärmiselt vaevaliselt kepita liikujale kes kahe käega toru külge klammerdub või kotiga 1-4klassi lapsele
...20. oktoober 2017, 12:15
minu meelest tuleb kehtestada reeglid. Istuda vajajatel peaks olema rinnas teatav märk. Olgu ta kasvõi 100 aastane, kui märki talle antud ei ole, siis loomulikult on ta võimeline seisma. Perearstid ja linnavalitsus, omavalitsus peab asjad käima panema.
Või siis , et kui inimene jõuab pensioniikka, läheb ta riigi ülalpidamisele korralikku asutusse, kus ´kõik tema eest ära tehakse, ainult ilutse.Pole neil vaja linnas ja maal ringi seigelda. Küllalt juba bussidega sõidetud.
Kristiina 19. oktoober 2017, 20:19
Minu meelest tuleks istet pakkuda vastavalt vajadusele ja seisundile. Viimasel vindil rasedale,abivahenditega liikujale,pimedale kel sageli kaasuvad hädad diabeedist või east või äärmiselt vaevaliselt kepita liikujale kes kahe käega toru külge klammerdub või kotiga 1-4klassi jütsile
xy19. oktoober 2017, 20:08
meie bussijuhtide sõidustiiliga ei tohiks mitte keegi püsti seista bussis...vanainimestest ja lastest rääkimata...hea kui istmel istudes ellu jääd tihti..
19. oktoober 2017, 20:56
Imestaja19. oktoober 2017, 20:03
MIna ei ole küll vanainimene, aga luumurru tõttu käisin vahepeal kepiga. Mind hämmastas see, et noored vene poisid andsid istet ja ükskord tõusis üks mustanahaline ka püsti. Nii, et leidub ka viisakaid.
nähtud minulgi20. oktoober 2017, 10:49
Jah, vene poisid TÕESTI tõusevad ja aitavad meelsamini,neil ikka see perekondlik kasvatus selline, vabameelsusega nii altilt kaasa pole mindud.
Ohmu olen19. oktoober 2017, 19:14
Mis vanusest alates on inimene vanainimene? Kas 65ne on juba vanainimene?
selle riigi ajal19. oktoober 2017, 21:13
alates 50-nest ja neile enam arstiabi ei anta , küsi ossi käest edasi
kuule, ju(u)st19. oktoober 2017, 19:14
Sa oled vist põhikooli eas, ka mina olin siis liigutaja, kõik me liigutasime.
vanainimesed19. oktoober 2017, 19:04
las jooksevad hoopis bussi kõrval jah, kahju et ma ei näe missugused vanainimesed on tulevikus meie praegused noored
küll saate vanaks, noored19. oktoober 2017, 19:02
aeg läheb ja küll saate oma vitsad kätte, häbematud pärdikud:)
19. oktoober 2017, 21:15
aga sellised on kõik siia alles jäänud rahvas
Noored19. oktoober 2017, 18:45
teavad täpselt kuidas vana olla, lastetud täpselt kuidas lapsi kasvatada ja kõik peale poliittikute teavad kuidas riiki juhtida.
Ähh!19. oktoober 2017, 18:41
Vanainimestel on tervisega palju hädasid- selg valutab, pea valutab, tasakaaluhäired, jõuetus jne. Las seisavad ja piinlevad- ehk saavad tugevamaks ja elavad kauem! :)
Mädanik19. oktoober 2017, 19:00
Kui suur pungis rahakott oleks sangpommi raskune,küll vanake ikka kanda jõuaks.
Arvamus19. oktoober 2017, 18:26
Istekohta peab ikka pakkuma, see on elementaarne, aga ka see on õige, et liikuma peab ja olen kindel, et eakad inimesed meil liiguvadki küllalt palju. Probleem on suurem laste ja noorukite liikumisega, mis aasta-aastalt väheneb ja ka noorte tervis halveneb. Vaadake, kui palju noormehi ei võeta sõjaväkke halva tervise pärast, kui palju on ülekaalulisi lapsi jms. Liikumisega on probleeme, paljudel nina pidevalt telefonis või arvutis.
19. oktoober 2017, 18:13
Loomulikult on vanainimesele kahjulik istet pakkuda, noored tahavad tüütu sõidu ajal telefoni näppida ja seistes ei saaks nad kinni hoida ja võivad pidurdamise korral kukkuda. Noorus on meie tulevik.
Kõik muutub19. oktoober 2017, 21:35
Minu nooruses pakkusime vanadele istet, nüüd vanana tuleb siis lapsukestele istet pakkuda. Võite und näha sellest.
Valutavad jalad19. oktoober 2017, 18:12
ja muud hädad, las vanainimene ikka ise otsustab, kas jaksab seista või vajab istet
noored jaksavad vaid istuda,ei liikuda 19. oktoober 2017, 18:04
Praegused noored ei anna kunagi istet,isegi kepiga inimestele.Vaadake söögikohtades,isegi mytsi ei viitsita peast vötta.Vanemad on täiesti oma töö tegemata jätnud.Varem oli vöimatu näha toidulaua ääres meest,kes ei austanud toitu .Nyyd hakkame nägema vaba kasvatuse tulemusi.
Mädanik19. oktoober 2017, 19:06
Need on kasvatamatud lapsed on tänaste pensionäride lapselapsed.Enamus neist vanakestest on uhked kui ilusad ja targad on tema lapselapsed.
tubli, tubli19. oktoober 2017, 18:01
Vanainimesed peaksid hoopis rohkem liikuma- jube vaadata, kuidas aastate poolest täiesti kõbusad inimesed näevad välja nagu raugad. Lihased atrofeerunud, vaevu suudetakse liikuda. Ka püsti seismine teeb neile ainult head. Ja jala peaksid nad hoopis rohkem käima.
19. oktoober 2017, 18:07
Eks vaatame,mida need noored paarikymne aasta pärast teevad,meie vanurid on sitked ja jaksavad seista,kui vaja,kuid lihtsalt nii kurb,et noortele ei öpetata nii koolis,kui kodudes viisakust ja kuidas kusagil käitutakse.
Mädanik19. oktoober 2017, 19:07
Võõra leiva sööjaid ei austata kusagil maailmas.
19. oktoober 2017, 21:16
18:07-le20. oktoober 2017, 10:50
Ei sina vaata siis enam midagi. Vist.
kõik19. oktoober 2017, 18:48
ei saa sellisele anatoomilisele irooniale pihta ja ka noorte nägu tõmbab kortsu selliste naljade peale!
Oleks...19. oktoober 2017, 19:19
..tore teada,millised praegused noored,kes mõnitavad vanureid,ise välja näevad,kui on 65- jne.Teine 70`ne võib hea välja näha,pole lapsi sünnitanud ja elanud ise endale,olnud kontorirott.Samas naised,kes lapsi sünnitanud ja rasket füüsilist tööd teinud ja tervis pole enam 20-aastase oma.
Ei maksa vanurite kallal ilkuda,ükskord vananete ka ise ja vaadake siis ise endid,missugune välja näete.
Mädanik19. oktoober 2017, 21:15
See kellegi tulevane vanadus ei puutu tänastesse vanuritesse.Teie seda nagu nii ei näe ja pole vaja ka kommentaarida.Tänased noored on teiega ühte nägu .nii et ei tasuks noorte kallal ilkuda eriti kui sööd vanaduses võõrast leiba.
RAA19. oktoober 2017, 17:51
Tule taevas appi!!! Vanainimene võib bussi järsu pidurdamise tõttu kukkuda ja oma haprad luud ja kondid murda.Eestis on seda mitmel korral juhtunudki.
just19. oktoober 2017, 18:09
Need luud ja kondid ongi haprad, sest inimesed ei liiguta ennast.
Häbi...19. oktoober 2017, 19:21
..sinul "just!" olgu! Kas oma vanavanematele ka nii ütled?