Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. oktoober 2017, 10:50

TEADLASED: hea tuju vaktsineerimise päeval tagab eakatele parema kaitse gripi eest

Kui soovid, et su eakas lähedane oleks gripi eest korralikult kaitstud, taga, et tal oleks immuniseerimise päeval hea tuju. Nii soovitavad teadlased.

Eakatel on grippi haigestumine seotud tõsiste haigusnähtude, kõrgenenud hospitaliseerimise ja suremusega, kuid gripivaktsiini tõhusus on neil viletsam kui nooremates vanusegruppides. Nüüd uuriti immuunvastuse kujunemise võimalikke mõjutajaid, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Uuriti 138 inimest vanuses 65-85 aastat (61% naised), kes elasid kodus ja pidid saama 2014/2015 hooaja põhjapoolkera gripisüsti. Vaktsiinis sisalduvast kolmest gripitüvest kaks (A H3N2 ja B) olid olnud ka eelmise hooaja gripivaktsiinis, uuena oli lisatud A H1N1 tüvi. 

Osalejad täitsid päevikuid kaks nädalat enne ja neli nädalat pärast vaktsineerimist. Jälgiti nende meeleolu, toitumist (eraldi arvestati vitamiinide ja mineraalainete sisaldust toidus), füüsilist aktiivust ja und. Gripivaktsiini tõhusust hinnati A H1N1 vastu kujunenud antikehade tiitri testimisega 4. ja 16. nädalat pärast immuniseerimist. 

Uuritud teguritest oli vaktsiini tõhususe parim ennustaja katseisikute meeleolu immuniseerimise päeval. Samuti oli immuunvastus parem nendel, kes olid kogu 6-nädalase päevikupidamise vältel paremas tujus, kuid tugevamini mõjutas konkreetne vaktsineerimise päev. Teised uuritud tegurid immuunvastuse kujunemist ei mõjutanud.