MandlidFoto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
23. oktoober 2017, 16:30

PIIM EI MAITSE? Vaata, millised toiduained on tõelised kaltsiumipommid! (5)

Kaltsium on oluline mineraal luude ja hammaste ehituses. Seega soovitataksegi luude ja hammaste eest hoolitsemiseks piisavalt kaltsiumit tarbida. Paljudele ei maitse piim ega piimatooted, ehkki sageli räägitakse kaltsiumiallikate puhul peaasjalikult just piimast. Siiski tasub teada, et on mitmeid toiduaineid, kus leidub kaltsiumit piimast rohkemgi.

Ameerika Ühendriikide Põllumajandusministeeriumi (USDA) andmetel on keskmise suurusega klaasitäies (250ml) piimas umbes 300 mg kaltsiumit. Pooles klaasis kikerhernestes on kaltsiumit seevastu umbes 315 mg. Lisaks on kikerherned head proteiini- ja kiudaineallikad. Kikerherned on maitsvad röstitult, ent sobivad ideaalselt ka kõiksugu salatite ja suppide sisse.

Rohelised lehtköögiviljad, näiteks spinat ja sinepilehed, on suurepärased kaltsiumiallikad. Kaks klaasitäit rohelist sisaldab ligi 394 mg kaltsiumit. Kasuta neid oma tavapäraste toiduportsjonite juures, andes värvi oma salatitesse, smuutidesse või võileibadele.

Mandlite kasulikust mõjust ajutegevusele räägitakse sageli, ent paljud ei tea, et neis on ka palju kaltsiumit. 3/4 klaasi mandleid annab 320mg kaltsiumit. Mandlites on ka ohtralt kiudaineid ja E-vitamiini.

Kuivatatud viigimarjades on lisaks kaltsiumile ka palju antioksüdante. Poolteist klaasi kuivatatud viigimarju sisaldab umbes 320 mg kaltsiumit. Siiski tasub teada, et neis on ka ohtralt kaloreid.

Sajas grammis õlisalvei ehk chia seemnetes on 631 mg kaltsiumit. Seega on üksnes kolmes supilusikatäies chia-seemnetes rohkem kaltsiumit kui klaasitäies piimas.

Allikas: food.ndtv.com