AnnabelFoto: Vähiravifond „Kingitud elu“
Tele
25. oktoober 2017, 20:58

„Pealtnägija“: ametnikud solgutavad väikest Annabeli, kes põeb vähki (67)

Haruldast vähivormi põdev seitsmeaastane Annabel vajab raske haiguse raviks 172 000 eurot. Haigekassa ravi ei toeta ja Annabeli vanemad ei suuda mõista, kuidas riigil nende tütre jaoks küll raha ei jätku. Haigekassa sõnul oleks hüvitamine seadusevastane.

2016. aasta 28. novembril hakkas Annabel köhima ning selgitas nuttes, et tal on valus. Vanemad viisid ta haiglasse, kus lapse kopsudest tehti röntgenpilt. See näitas midagi, mida perekond poleks osanud eales oodata: lapse kopsus oli tohutu kasvaja. See oli nii suur, et väänas oma raskusega juba Annabeli selga kõveraks.

Annabel põeb neuroplastoomi ehk närvirakuvähki. See on väga haruldane vähiliik, mida avastatakse vaid 1-2 korda aastas. Lootus, et Annabel sellest välja tuleb, oli vaid 20 protsenti.

Järgnesid raske operatsioon ja mitu kiiritusravi. Ränk raviaeg tõi siiski tulemusi: Annabel sai terveks. Kuid et kuri haigus tagasi ei tuleks, vajab ta hirmkallist immuunravi. Ravim on efektiivne, paranemistõenäosus on 70 protsenti. Kuid haigekassa kallist ravimit Annabeli perele ei hüvita.

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane selgitab, et põhjus, miks haigekassa Annabeli ravi ei toeta, ei ole hinnas, isegi mitte ravimi uudsuses või ravimeetodi kaheldavuses. Tegemist on puhtalt juriidilise probleemiga: ravim ei ole kantud õigesse nimekirja.

„Tulenevalt seadusest langetasime väga raske otsuse, et me selle noore inimese ravi etappi ei saa toetada,“ selgitas Laane. „Käisime läbi, ma arvan, kõik need võimalused, kuidas me saaksime seda teha. Ja kui lugeda ravikindlustusseadust, siis kui me oleks teinud täna teistsuguse otsuse, siis me oleksime rikkunud seadust.“

See tähendab, et Annabelile vajalik ravim on küll tunnustatud ja registreeritud, kuid ei ole tervishoiuteenuse loetelus ehk TTL-is. See ei ole ravim, mida ostatakse apteegist, vaid see tellitakse otse haiglasse, kus haige siis raivimikuuri läbima peab. See on aga juba tervishoiuteenus, mida haigekassa ei saa kinni maksta, sest see pole tervishoiuteenuste loetelu nimekirjas. Nüüd on asi arstide ja erialaliitude otsustada, kes peaksid taotlema, et ravim saaks loetellu sisse kantud.

Tallinna lastehaigla hematoloogia ja onkoloogia osakonna juhataja Kadri Saks ütleb aga, et neil ei ole selleks vastavat inimest. „Meil on tööd kahjuks just täpselt nii palju kui on ja teha selliseid pikki põhjendatud ja ravimi kulutõhusust arvestavaid arvutusi on väga keeruline selle töö kõrvalt, mis meie igapäevatöös on,“ ütles Saks „Pealtnägijale“.

Annabelile tulid appi Toivo Tänavsuu vähiravifond „Kingitud elu“ ja Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liit, kes lubas oma kõneisiku, näitleja Märt Avandi kaudu koguda pool vajaminevast summast. Muide, ka Avandi kaotas oma lapse just neuroplastoomile. Annabelile leiti raha Pardiralli heategevusürituselt.

Rain Laane soovitabki just vähiravifondile annetada, kuniks muud lahendust pole.

Kui soovid Annabeli heaks annetuse teha:

Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud elu 

Swedbank: EE212200221059073061
SEB pank: EE211010220228917224
LHV pank: EE137700771001442514
Danske pank: EE133300332166860001
Nordea pank: EE591700017003638161

Makse selgitus: Annabel