Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
30. oktoober 2017, 09:53

Milline suhkrusõltlane oled SINA? (1)

Kui tead, mis põhjustab sinu magusaarmastust, suudad oma isusid paremini kontrolli all hoida.

Sa oled pidevas stressiseisundis, ületöötanud ja surmväsinud. Mitte kunagi varem pole viimane tükike šokolaadikooki tundunud nii ahvatlev. See annab sulle energiat ja oled mängus tagasi – kuni järgmise isuni.

Dr Jacob Teitelbaum, raamatu “Beat Sugar Addiction” autor, on öelnud, et keskmine inimene on suhkrust sõltuvuses. Näiteks austraallased tarbivad keskmiselt 45 kilo magusat aastas.

“Rohkem kui kolmandik kaloreid, mida tarbime, on pärit suhkrust ja valgest jahust, mis on tootesse lisatud töötlemise käigus,” ütleb arst. “Meie keha pole loodud nii suurte koguste töötlemiseks. Suhkru tarbimine põhjustab veresuhkru- ja insuliinitaseme järsku tõusu ning rasva ladestumist terves kehas. Sarnaselt teiste sõltuvusainetega aitab suhkur sul end hästi tunda vaid mõned tunnid, kuid siis mõjub su kehale laastavalt.”

Vabane sõltuvusest!

See väike test aitab määrata, millist tüüpi suhkrusõltlane sa oled, ja aidata sul magusaihalust ohjeldada. Võid end samastada ka mitme variandiga.

Tüüp 1

Kas tunned end pidevalt väsinult?
Kas tunned tihti end juba pärastlõunal rusutult?
Kas vajad kohvi, energiajooki või maiustusi, et hoida end töös?
Kas tunned, et kogu aeg midagi valutab, või on sul seedehäired?
Kas kannatad unetuse või sagedaste peavalude all?

Tüüp 2

Kas tunned pidevat janu ja vajadust sageli urineerida?
Kas sul on korduv kurguvalu ja paistetanud lümfisõlmed?
Kas oled näljasena tujukas?
Kas tunned stressis olles energiavaegust?
Kas mõnikord käib su pea ringi, kui väga kiiresti püsti tõused?

Tüüp 3

Kas sul on krooniline ninakinnisus, ninakõrvalkoobaste põletik (sinuiit) või ärritatud soole sündroom?
Kas sul on ka täiskasvanuna probleemne nahk, akne?
Kas oled pidanud võtma antibiootikume rohkem kui kolm korda sel aastal?
Kas oled tihti hädas pärmseente põhjustatud probleemidega?
Kas sul on toiduallergiaid?

Tüüp 4

Kas sul on esinenud kunagi premenstruaalset sündroomi (PMS)?
Kas oled vanem kui 38 ja sul on eemaldatud emakas, oled kogenud tupekuivust, vähenenud sugutungi või on sul ebaregulaarne menstruatsioon?
Kas kannatad väsimuse, unetuse, peavalude või kuumahoogude all?
Kas oled vanem kui 47 ja sul on eemaldatud emakas, oled olnud depressioonis, kogenud tupekuivust, väsimust, unetust või libiido vähenemist?

Tüüp 1
Hõivatud töömesilane

Vahet pole, mis tööd sa teed, sinu jaoks pole ööpäevas mitte kunagi piisavalt aega. Sul ei ole aega korrapäraselt süüa või trenni teha. Energiajoogid ja kofeiin hoiavad sind püsti. Sa kannatad peavalu, unetuse või lihaskrampide käes.

Tihti on seda tüüpi suhkrusõltlasel nõrk immuunsüsteem. Sa nakatud kergesti viirusinfektsioonidesse (külmetushaigused ja gripp) või on sul krooniline kurguvalu.

Sinu probleem on see, et ammutad oma energia suhkrust ja kofeiinist. Toitainevaene dieet põhjustab energia puudujääki. Sul ei ole n-ö vajalikke ehitusplokke, mida on vaja keha normaalseks toimimiseks, sh kalorite põletamiseks, et saada energiat ja võtta kaalust alla, ega vajalikke kudesid “rõõmumolekulide” (nt serotoniini) tootmiseks, mis aitaksid su ajul optimaalselt funktsioneerida.

LAHENDUS

Ilma küllaldase uneajata ei suuda keha taastuda ja hakkab suure tõenäosusega rasvuma. Kanada Lavali ülikooli teadlased on avastanud, et ebapiisavalt maganud inimestel on 30% suurem risk kannatada rasvumise all. Proovi iga öö magada korralikult, ära tarbi kofeiini ja suhkrut pärast kella kaht päeval, kasuta looduslikke toidulisandeid rahutuse vastu, näiteks aminohapet teaniini, mida leidub rohelises tees. See rahustab sind päeval ja aitab öösel rahulikult magada.

Turguta oma nõrgenenud immuunsüsteemi tsingiga (päevane annus 15–25 mg) ja C-vitamiiniga (päevane annus 500 mg). 1. tüüpi suhkrusõltlane on väga vastuvõtlik igasugustele infektsioonidele, sest näiteks ühes limonaadipurgis on piisavalt suhkrut, et nõrgestada keha kaitsevõimet 30% kolme tunni jooksul.

Asenda kõik suhkrused energiajoogid ja limonaadid vee ja laimimahlaga. Need võivad olla maitsestatud suhkrulehe ehk Steviaga. Loobu kiirtoitudest ja söö selle asemel väikese glükeemilise indeksiga toiduaineid, nagu näiteks suure kiudainesisaldusega täisteratooteid, puu- ja köögiviljad ning väikese rasvasisaldusega tooted.

Tüüp 2
Sa oled stressis!

Sinu jaoks koosneb elu paljudest kriisidest. Sa ei tegutse, vaid reageerid asjadele, mis päästavad valla sündmuste ahela ja mis tekitavad sinus stressi. Seda tüüpi sõltlasena elad stressiolukorras, sest sinust on saanud adrenaliini narkomaan. Sinu adrenaliininäärmed on väsinud, aga sa kasutad suhkrut, et hoida ennast püsti. Ja see omakorda viib kaaluprobleemideni. Iga kord, kui neerupealised löövad sädet, vabaneb insuliin ja sinu keha varub veel rohkem rasva. Veelgi enam, stressihormooni kortisooli ületootmine võib põhjustada kroonilise väsimuse sündroomi, fibromüalgiat ehk kroonilist pehmete kudede valulikkust, autoimmuunhaigusi, sh diabeeti.

LAHENDUS

Viska oma menüüst välja suhkrurikkad ja töödeldud toidud, mis on suure glükeemilise indeksiga, näiteks valge jahu ja kofeiin! Need süvendavad veelgi madala veresuhkrutaseme sümptomeid, nagu värisemine ja ärrituvus näljasena. Kontrolli pakenditel olevat infot toiteväärtuse kohta ja vaata toote suhkrusisaldust. Kui see sisaldab rohkem kui paar teelusikatäit suhkrut, siis mõtle, kas sa tõesti pead seda sööma. Sa ei tohiks tarbida rohkem kui 100 kcal jagu toidule lisatud suhkrut päevas. Samuti lisa oma menüüsse rohkem valku ja tervislikke teravilju. Veresuhkrutaseme reguleerimiseks võid süüa vahepeal pähklisegusid, kõvaks keedetud muna või juustu.

Kui isud väljuvad igasuguse kontrolli alt, proovi musta lagritsat. See aeglustab adrenaliinihormooni kortisooli taseme langust, mis omakorda tähendab seda, et veresuhkrusisalduse stabiliseerumiseks on saadaval rohkem hormoone.

Armastad ikkagi šokolaadi? Proovi tükikest tumedat šokolaadi, mis sisaldab rohkesti antioksüdante. See võib olla samuti magustatud Steviaga. Mitte et lastelt peaks kommid ära võtma – kuid kommid peaksid jääma kommideks, mitte olema peamise toidukorra asemel!

Tüüp 3
Küpsisekoletis

Kui kuulud suhkrusõltlasena 3. tüübi alla, siis himustad maiustusi pidevalt. Alustad oma päeva kondiitritoodetega ja lõpetad šokolaadiga. See põhjustab väsimust, lisaks on sul ka suuremad probleemid, nagu puhitus, gaasid, kõhulahtisus, ärritatud soole sündroom ja pärmseente infektsioonid. Sa ei pruugi sellest esmapilgul aru saada, aga iga kord, kui kugistad alla mõne maiustuse, toidad sellega ka pärmseeni. Pärmseened sinu sooleseinas põhjustavad isusid suhkru järele ja sunnivad sind sööma veelgi rohkem maiustusi. Niimoodi nad kasvavad ja paljunevad ning panevad sind aina rohkem ja rohkem magusat sööma.

LAHENDUS

Loobu suhkrust täielikult! Aga pane tähele – kui hakkad pärmseeni järsku tapma, võivad ajutiselt tekkida gripilaadsed sümptomid. Selline söömisharjumuse muutmine ei tähenda aga seda, et sa ei või enam mitte kunagi mitte ühtegi maiustust süüa. Söö neid lihtsalt väikeses koguses. Tarbides aga liiga palju magusat, on pärmseened võitnud!

Vähenda pärmseente õitsemist looduslike abinõudega. Võid kasutada kookosõlipulbrit (päevane annus 240 mg), punepulbrit (päevane annus 200 mg) või greibiseemneekstrakti (päevane annus 160 mg). Kõhu mikrofloora normaliseerimiseks kulub ligikaudu kolm nädalat. Sel ajal võid võtta ka kasulikke piimhappebaktereid sisaldavaid toidulisandeid.

Väldi ka “tervislikke” suhkruid, nagu mesi, pruun suhkur ja kuivatatud puuviljad.

Tüüp 4
Oled hormonaalne!

Hormoonid valitsevad sind suhkru ja hormoonide omavahelise tiheda suhte tõttu. Kui hormoonide tase on muutumas, näiteks enne menstruaaltsüklit või menopausi ajal, tekitavad need tujude kõikumist ja ärrituvust, kuumahooge ning ka suhkruisu.

Sa võid võtta kaalus ka palju juurde. Organism ei kuluta kogu suhkrust saadavat energiat ära ja seetõttu peab see ju kuskile minema. Liigne insuliin organismis põhjustab naistel rasva ladestumist puusadele, reitele ja tagumikule.

LAHENDUS

Lihtsad muudatused igapäevases toiduvalikus võivad suuresti muuta sinu enesetunnet nii premenstruaalse sündroomi käes kannatades, üleminekul menopausiikka kui ka selle ajal. Väldi kõiksugu rafineeritud suhkruid ja söö vähem suure glükeemilise indeksiga valgest jahust tooteid, mis muutuvad su kehas kiiresti suhkruks. Selle asemel pööra tähelepanu liitsüsivesikutele, näiteks kaunviljadele ja täisteratoodetele.

Hommikusöök peab sisaldama tasakaalustatult nii valke, puuvilju kui ka juurvilju, et tagada insuliini stabiilne vabanemine organismis. Kui sul on menopaus, võid vahepeal näksida mõnd sojatoitu, mis on rikas taimse östrogeeni poolest.

Joo rohkelt vett, sest nii aitad kehal toksiinidest vabaneda. Võta toidulisandeid, mis aitavad sul toime tulla suhkrust tingitud depressiooniga, näiteks B1- (päevane annus 75 mg) ja B12-vitamiini (päevane annus 0,5 mg), joodi (päevane annus 0,15 mg) ning kuningakepi- või kurgirohuõli (päevane annus 3000 mg) alguses kolm kuud järjest ning seejärel nädal enne menstruatsiooni algust (kui sul just menopausi pole).

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2013. aasta novembrikuu ajakirjas.