Foto: Pixabay
Mitmesugust
31. oktoober 2017, 08:25

Pane näljasele lapsele rohelised köögiviljad lauale!

Tervise Arengu Instituudi statistikast selgub, et köögivilju sööb igapäevaselt alla poole Eesti kooliealistest lastest ning ülekaaluliste laste arv kasvab pidevalt, olles käesoleval aastal umbes 13% juures. Et aga täisväärtuslikust toitumisest moodustavad vähemalt poole erinevad juur- ja köögiviljad, on laste ülekaalulisuse vähendamisel lapsevanematel ääretult oluline roll meelitada lapsi erinevaid juur- ja köögivilju sööma.

Snäkkimise asemel köögiviljad

Koolilapsel on pärast pikka päeva koju jõudes väga lihtne köögikapist haarata kiire ja kaloririkas snäkk, nagu magus saiake või šokolaaditahvel, ent toitumisekspertide hinnangul on hoopis etem lapsele tervislik vahepala ise valmistada. Seejuures tasuks vahepalana eelistada vitamiinirohkeid eineid. Kuna vitamiinid osalevad ainevahetusprotsessis, reguleerivad närvide tööd ning omavad tähtsat rolli luude ja lihaste arengus, on just lapseeas oluline saada igapäevasest toidust vajalik hulk vitamiine. Näljasele lapsele tasuks koolist tulles valmis panna vitamiinirohked hakitud köögiviljad, mille kõrvale sobivad hästi rasvavaesed kastmed, nagu hummus või isetehtud dipikaste lahja hapukoorega. Kui köögiviljade hakkimiseks aega pole, tasuks eelistada beebiporgandeid ja teisi vilju, mis lõikamist ei eelda, näiteks brokkolit. Suuremad lapsed saavad viljade lõikamisega suurepäraselt aga ka ise hakkama.

Vitamiiniannus võileivast

Erinevad salatid, kurgiviilud, hakitud porgand ja kapsalehed annavad lapsele vajaliku koguse vitamiine, mis koos kiudainetega teevad võileivast värvilise ja krõmpsuvalt tervisliku vahepala. “Kõige enam tahavad lapsed võileival näha kurki, tomatit ja salatit,” tõdes Ats Raigla, Subway Eesti arendusjuht. Köögiviljad on võileivapoodudides laste seas väga menukad, lisaks eelistavad lapsed tellida pigem kergemaid singi, kanafilee ja kalkunilihaga võileibu. “Köögivilju võileival ei tohiks kindlasti ära unustada,” ütles Raigla. “Sibulas on A- ja C-vitamiini, mis annavad energiat ja toetavad meie immuunsüsteemi, tomat sisaldab ainevahetust kiirendavaid B-rühma vitamiine ning oliivid sisaldavad rauda, mis aitab organismi varustada hapnikuga,” tõi Raigla esile mõnede köögiviljade kasulikud omadused. Värskete köögiviljadega einet kokku pannes koonerdada ei tasu.

Vahvad faktid

Kui laps teab, et köögiviljadel on erilised võimed meie tervist tugevdada, tahab ta suurema tõenäosusega neid ka ise proovida. Et meelitada last köögivilju sööma, tasub proovida talle söömise käigus õpetada lihtsaid fakte köögiviljade kohta. Näiteks sisaldab spinat beetakaroteeni, mis teeb silmad tugevaks ega lase meil pimedaks jääda. Paprika aga sisaldab C-vitamiini, mis ei lase jääda haigeks ja hoiab naha pehmena.

Köögivili igal toidukorral

Et tekitada lapses huvi köögiviljade vastu, paku neid igal toidukorral, ka õhtusöögiks. Paku lapsele erinevaid köögivilju ning katseta erinevate valmistusviisidega – köögivilju on võimalik praadida, hautada, ahjus küpsetada ning kõikvõimalikel muudel viisidel valmistada. Erinevate valmistusviisidega saad teada, mis lapsele meeldib ja mis mitte – näiteks meeldib mõnele lapsele hautatud brokkoli, ent toorena ei vaata ta isegi selle poole. Proovi köögivilju valmistada ka erinevate kastmete ja maitseainetega.

Näita eeskuju

Laps õpib vanematelt – seega näita eeskuju. TAI andmetel pevad ka täiskasvanu toidust vähemalt poole moodustama erinevad köögiviljad. Kui toitud ebatervislikult, võtab laps sinust eeskuju ega hakka kunagi tervisliku toidu poole vaatama. Kui aga sööte teadlikult ning tervislikult ühise köögilaua taga, on laps palju enam motiveeritud erinevaid tervislikke toite proovima. Subway esindaja sõnul tasuks ka väljas söömas käies eelistada söögikohti, kus pakutakse erinevaid köögivilja-rikkaid roogasid. Seejuures on kiire elutempo juures kõige lihtsam haarata köögivilja-rikka võileiva järele. “Oluline on süüa lastega samu toite ning julgustada neid erinevaid köögivilju proovima,” sõnas Ats Raigla. “Niimoodi võid kindel olla, et tervislikust toitumisest saab lapse elu loomulik osa.”

Foto: Pixabay