Paljud patsiendid ja arstid ei nõustu: „Tänu kanepile olen elus.“Foto: AFP / Scanpix
Uudised
2. november 2017, 20:43

Ameerika ravimiamet: kanep ei ravi vähki ja lõpetage selle propageerimine ravimina (26)

Ameerika Ühendriikide Toidu- ja ravimiamet (lühend FDA) andis täna välja avalduse, milles mõistab hukka marihuaanaäri väite, et kanep ravib vähki. Paljud ravikanepit müüvad ettevõtted laidavad aga FDA teadaande maha.

NBC News kirjutab, et FDA tegi hoiatuse neljale ravikanepiga tegelevale ettevõttele. FDA avalduses seisab: „Marihuaana ei ravi vähki. Pole tõestust sellest, et see kuidagi kasvaja rakke hävitaks või uute ajurakkude tootmist abistaks.“ Edaspidi suhtub FDA kanepisse kui igasugu teistesse alternatiivravimitesse, mille mõju pole tõestatud.

Olgu märgitud, et FDA ei soovi ühtegi meditsiinilise (või rekreatsioonilise) marihuaana kauplust kinni panna. Nende nõue on see, et tarnijad enam - nende sõnul - tõestamata meditsiinilisi väiteid ei teeks ja et tooteid märgistataks nende ettekirjutuse järgi.

„Me ei luba firmadel reklaamida tooteid, et tahtlikult haigeid inimesi ära kasutada tõestamata väidetega, justkui nende vahendid suudaksid vähki vähendada või ravida. Marihuaanat sisaldavate toodete osas ei tee me nende põhimõtete järgimises allahindlusi.“

Meditsiiniline marihuaana ehk ravikanep on lubatud 29 osariigis ning Guamis ja Puerto Ricos. Teadlased on tõestanud, et see võib mõnedel juhtudel vähendada ärevust, aitab iiveldusega võidelda ning võib olla väga kasulik patsientidele, kes põevad sclerosis multiplex'i, epilepsiat ja glaukoomi.

Paljud Ameerika arstid on seda meelt, et patsientidele ravikanepit välja kirjutada, sest mitmed selle positiivsed mõjud on teaduslikult tõestatud. Mõistagi ei meeldi FDA otsus ravikanepiga tegelevatele ettevõtetele, ehkki kõik, kellega NBC News ühendust võttis, kinnitasid, et kavatsevad reegleid siiski järgida ja oma tooteid vastavalt sildistada.

FDA lisab oma otsuses, et paljud vähihaiged patsiendid võivad ravikanepi „ebakorrektse“ reklaami tõttu loobuda muudest ravimeetoditest ning et mõni pood avaldab oma veebilehel vaid patsientide positiivset tagasisidet, eksitades sellega kliente.

Ravikanepi osas jätkuvad aga endiselt teadusuuringud ning paljud arstid USAs soovitavad seda erinevate tervisehädade vastu.