Foto: Kristjan Väli
Eesti uudised
4. november 2017, 14:43

FOTOD | PERHi töötajad ootavad elavas järjekorras: mis saab, kui meedikul jääb ID-kaart uuendamata? (36)

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) fuajeesse on elavasse järjekorda kogunenud kümmekond töötajat, kes soovivad ID-kaardi sertifikaadid uuendada lasta. Aga miks on eluliselt tähtis, et meedik saaks kiirelt oma dokumendi korda?

"See algab juba haigla infosüsteemi sisselogimisest. Kus mul on kõikide patsientide andmed. Ma ei saa tellida analüüse, uuringuid jne. Selles mõttes täiesti käteta-jalgadeta," selgitab haigla resident ID-kaardi vajalikkust igapäevases töös.

Ka retsepti ei saa meedik patsiendile väljastada, kui tal puudub uute sertifikaatidega ID-kaart. Resident kinnitab siiski, et inimestel ei ole muretsemiseks põhjust ning patsientide ravi ID-kaarti probleemide taha kindlasti ei jää.

Õhtulehe andmetel erineb ID-kaarti vajalikkus ka haigla siseveebi ülesehitusest, mis tähendab seda, et lihtsamad protseduurid ja patsientide info on kättesaadav ka paroolide või haigla enda kiipkaardi abiga.

„Sertifikaatide peatamise tõttu ei tohi seisma jääda arstide, õdede ja  apteekrite ning teiste oluliste elutähtsate teenusepakkujate töö. Neile oleme edastanud ka otsepostituse palvega oma ID-kaart sellel nädalavahetusel ära uuendada,“ ütles eile politsei- ja piirivalveameti (PPA) identideedi ja staatuste büroo peaspetsialist Merlin Mängel.

„Inimeste terviseandmete kaitse on meie esmane prioriteet, mistõttu on sertifikaatide sulgemine ainumõeldav,“ ütles reedel tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

„Selleks, et tagada tervishoius e-teenuste toimimine, on väga oluline, et tervishoiutöötajad, kel on turvariskiga ID-kaart, uuendaksid selle ära esimesel võimalusel veel sel nädalalõpul. Tõrkeid võib haiglates lähinädalatel siiski ilmneda, mistõttu palume nii tervishoiutöötajatelt kui patsientidelt mõistvat suhtumist — selle sammuga kaitseme inimeste terviseandmeid.“