Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. november 2017, 13:40

VÕIDUJOOKS AJAGA: mida kiiremini külmetust ravid, seda rutem paraned

Haigeks jäädes kehtib reegel: mida kiiremini haigussümptomitele tähelepanu pöörame, seda kiiremini paraneme. Seetõttu on hea, kui esmaste sümptomite ilmnemisel leiab kodust juba vajalikud vahendid.

Kuidas talveperioodil haigestumisi vältida ja end tohterdada ning mida peaks sisaldama koduapteek talvisel ajal, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Jahedad ilmad ja järjest vähenev päevavalgus muudab meie immuunsüsteemi nõrgemaks ja haigustele vastuvõtlikumaks ning nii saavad viirused, millega igapäevaselt kokku puutume, usinasti tööle asuda. Tema kinnitusel saame selleks, et külmemal ja sombusemal perioodil võimalikult terve püsida, ka ise üht-teist ära teha.

Turguta keha looduslike vahenditega

Terveks jäämise ja terveks saamise juures on Valge sõnul väga suur rõhk meie igapäevastel toimetustel. „Hea uni, kvaliteetne segatoit ja mõistliku koormusega aktiivne liikumine,“ annab ta terve püsimise põhiretsepti.

Lisaks vitamiinide tarbimisel on mõistlik enda ja oma pere tervise kaitsmisel appi võtta looduslikud vahendid.

Klassikaline abivahend organismi tugevdamiseks on küüslauk. „Kui pelgad vängelt lõhnavat küüslauku, manusta lõhnatuid küüslaugukapsleid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning muudavad organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks,“ soovitab ta.

Ingver tugevdab kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist.
Mesi on hea ja magus, muudab ka mõrud joogid meeldivamaks.

„Vähe teatakse, et mesi kaotab oma head omadused, kui seda lisada liiga kuuma vette,“ märgib Valge, et optimaalne vee temperatuur, kuhu mett lisada, on 40 kraadi. „Siis säilivad mees kõik vitamiinid, mineraalained ja antioksüdandid,“ selgitab apteeker.

Pikalt on organismi vastupanuvõime tõstmiseks kasutusel olnud tõstmiseks erinevaid punase päevakübara preparaate. "Apteegis on punane päevakübar saadaval nii tablettide, siirupi kui ka tilkadena," viitab Valge.

Palavik aitab haigusetekitajatega võidelda

Kui vaatamata kõigele hakkab ikka mingi haigus külge, võiks kõigil kodus olla valik tooteid, mis aitavad kiiremini terveneda ja leevendavad haigussümptomeid.

Lisaks soovitab Kerli Valge võtta aega haige olemiseks. „Organism vajab rahu ja puhkust, samuti peab tarbima rohkesti vedelikku, näiteks ravimtaimeteesid, mille maitseomaduste parandamiseks võib lisada mett,“ soovitab ta. Omal kohal on ka tõbisena immuunsüsteemi turgutamine, mis omakorda aitab kaasa organismi vastupanuvõime tugevdamisele.

Palavikku ei tohi apteekri sõnul karta, see on keha oma loomulik reaktsioon haigustekitajaga võitlemises. „Kui palavik on 38,5 kraadi või kõrgem, siis võib võtta palavikualandajat,“ lausub ta. Imikutele ja väikelastele sobivad palaviku alandamiseks nii küünlad kui ka siirup.

Nohu korral on hea abimees meresoolalahus, mis aitab taastada nina normaalse talitluse ja kergendab nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, peaks eelistama hüpertoonilist merevee lahust. Väikelaste jaoks, kes veel nuusata ei oska, võiks kodus olla Rhinomeri ninaaspiraator, millega on lapsevanemal hea lapse ninast sekreeti eemaldada. Kui nina kaudu hingamine on takistatud ja see segab söömist, magamist, siis saab leevenduseks kasutada ksülometasoliini sisaldavaid tilkasid või spreisid. Soovitatav on ka enne ravimi manustamist nina puhastada, kasutades selleks meresoolalahust ja alles siis ravimit. „Kindlasti ei tohi neid pihusteid ja tilku kasutada järjest pikemalt kui seitse päeva,“ õpetab Kerli Valge.

Köha korral on erinevaid abistavaid vahendeid saadaval nii siirupi, tablettide kui ka lahustuvate tablettide ja pulbritena. Need aitavad vedeldada sitket sekreeti ja soodustavad selle väljutamist. Väikelastele, kes ei oska röga välja köhida, sobib rinnale määrimiseks hanerasvasalv või eeterlike õlidega Hustagil palsam. Samuti leevendab lapse enesetunnet inhalaatori kasutamine, mis aitab niisutada limaskesti ning veeldada sekreeti. Kurgu ärrituse ja valulikkuse korral saab kasutada taruvaiku ja saialille sisaldavaid õlipihusteid, need leevendavad ärritust ja toimivad põletikku alandavalt. Meeles tasub pidada, et pärast pihusti kasutamist ei ole soovitatav 30 minutit süüa ega juua, muidu loputatakse toimeained lihtsalt alla ja nad ei saa toimida seal, kus vaja.