Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. november 2017, 14:10

Kümme märki nahal, mis võivad tähendada mõnd tõsist haigust (4)

Et nahavähk on valgete inimeste seas järjest sagenev surmaga lõppev haigus, peaks nahaarsti juures käimine olema rutiinne tegevus. Ainult eksperdid suudavad nahalt välja lugeda esimesi märke täsisematele haigustele.

Kindlasti peaksid arstile rääkima ka sellest, kui sul esineb üks või mitu allolevatest kummalistest märkidest - need kõik võivad viidaga mõnele tõsisemalt tõvele, kirjutab Woman's Health.

* Paistes silmad või silmalused kotid. Soolarikkad toidud takistavad organismil vett väljutamast, mistõttu lähevad silmad ka paiste. Kroonilised allergiad võivad samuti välja lüüa just silmade ümbruses.

* Sinised laigud säärtel või igemetel. Kui avastad kehalt sinakaid laike, mis ei ole sinikad, võib sul olla allergiline reaktsioon mõnele ravimile. Kui aga leiad suuremaid laike, mis on sinakashallid, võib see viidata seedeprobleemidele või liigsele pliisisaldusele toidus või mõnes muus tootes, mida kasutad.

* Hüperpigmentatsioon või värvilaigud. Päike pole ainus pigmendilaikude põhjustaja. Kui nahal on pruunikashallid laigud, eriti kaela-, kaenlaaluse või kubemepiirkonnas, võib see olla ka märk diabeedi tekkest.

* Hallikas nahk võib olla märk sellest, et hapnik ei jõua verre. Tõsisematest haigustest võivad kimbutada kopsutuberkuloos või vähk. Vähem teada olev põhjus on ka kõhukelmepõletik, mille tekkepõhjus bakteriaalne või seennakkus.

* Kuiv nahk või küüned võivad see viidata probleemile kilpnäärmega. Liiga kuiv nahk võib tuleneda ka A-vitamiini või näiteks omega-3 rasvhapete puudusest. Võtta võib ka tsinki.

* Sügelev lööve võib olla märk tsöliaakiast ehk kui seedesüsteem on tundlik gluteeni suhtes. Lööve võib tekkida üle keha, ent esineb tihti põlvedel, küünarnukil, peanahal, seljal või tuharatel.

* Oranž toon tähendab seda, et sa oled ilmselt söönud liiga palju porgandeid või karoteeni sisaldavaid juurvilju.

*Päevitunud jume ilma päevitamata. Kui nahale tekib jume, justkui oleksid päevitanud, kuid tegelikult ei ole, võib see viidata pärilikule haigusele nimega hemokromatoos.

* Liigsed karvad näol. Liigne karvakasv naiste näol, näiteks lõual või ülahuule kohal, on üks polütsüstilise munasarja sündroomi sümptomitest, misjuhul on testosterooni tootmine organismis liiga aktiivne.

* Kuivad huuled või lõhed huulepiirkonnas viitavad B-viitamiini puudusele. Toidulisandite asemel võid süüa näiteks tuunikala, spinatit või herneid.