Foto: VIDA PRESS
Keha
10. november 2017, 11:10

HALB UUDIS: isegi üks õlu päevas võib suurendada vähiriski (9)

Iga päev mõne õlle libistamine ei pruugi olla halb ainult su vööümbermõõdule, märgib Men’s Health. American Society of Clinical Oncology (ASCO, Ameerika kliinilise onkoloogia ühing) värske teadaande kohaselt on alkoholi tarvitamine seotud suurema tõenäosusega, et arenema hakkavad erinevad pahaloomulised kasvajad.

Teadlased kasutasid varasemate uuringute andmeid ja selleteemalist kirjandust, analüüsimaks alkoholi mõju vähi arenemise riskidele. Lõppjäreldus oligi selline: napsil on seos suurema riskiga, et arenema hakkavad kasvajad suuõõnes, neelus, kõris, maksas ja käärsooles. Ka tõstab alkohol naiste rinnavähi riski.

Riskigruppi kuuluvad nii need, kes joovad mõõdukalt, kui ka need, kes tinutavad kõvasti. Ent ohtlik võib olla isegi kerge joomine. Kerge joomisena defineerisid teadlased selle kui inimene manustab päevas kuni 12,5 grammi puhast alkoholi. Mõõdukaks peetakse päevas kuni 50 g alkoholi tarvitamist ja karmimaks päevas üle selle koguse napsutamist. 0,33 liitrit õlut, klaas veini või 4 ml napsi sisaldab umbes 14 g alkoholi.

Kõige suuremat vähiriski nähakse seedeelundkonna ülemise osa puhul – suuõõnes ja söögitorus. Näiteks võivad kerged joojad karsklastest 26% tõenäolisemalt haigestuda söögitoruvähki. Teadlaste sõnul on põhjuseks see, et alkohol on suu ja söögitoru koega otseühenduses.

Mõõdukate joojate puhul nähakse karsklastest kaks korda suuremat vähiriski ja kõvadel napsutajatel lausa ligi viis korda suuremat.

Teadlased toovad välja, et 2007. aastal kuulutas rahvusvaheline vähiuuringute agentuur alkoholi kantserogeenseks. Mis tähendab, et alkoholil on leitud seoseid vähiga. Põhjuseks on ilmselt see, kuidas alkoholi kehas lagundatakse. Kui keha alkoholi seedib, siis tekib kõrvaltootena atsetaaldehüüd ehk etanaal. See aine võib mõjutada DNAd, suurendades vähipõhjustavate mutatsioonide teket. Ka on võimalik, et vähirisk tõuseb seepärast, et alkohol tekitab kehas põletikulisi protsesse.

Ka ei näi olevat vahet, mis alkoholi sa tarvitad. Vähirisk paistab tõusvat sõltumata sellest, kas tinistada õlle, veini või kangema alkoholiga.