Rimi uurib, kuidas salmonelloosi põhjustav bakter Eestis müüdud pelmeenidesse sattusFoto: Rimi
Terviseuudised
10. november 2017, 15:24

Rimi korjas salmonelloosikahtlusega pelmeenid müügilt

Tohoh! Rimis müüdud pelmeenipakist leiti salmonelloosinakkus! (6)

Eesti Veterinaar- ja Toiduamet tuvastas Rimis pistelise kontrolli käigus pelmeenipakist salmonelloosinakkuse. 

Mikroob leiti Rimi sea-veiselihaga pelmeenide 400-grammisest pakist. 

„On väga kahetsusväärne, et salmonelloosinakkusega pelmeenid Rimi lettidele jõudsid,“ sõnas Rimi avalike suhete juht Katrin Bats. „Hetkel oleme Dabas Produkti SIA pelmeenide müügi Rimides peatanud. Kõik, kes on ostnud Rimi Pelmeenid sea-veiselihaga, palume need lähimasse kauplusesse tuua ning toote eest makstakse raha tagasi. Dabas Produkti lasi Lätis nimetatud partii pelmeene analüüsida ja tänaseks on tulnud vastus, et salmonellat neis ei leitud. Jätkame uurimist, et teha kindlaks, kuidas bakter Eestis müüdud pelmeenidesse sattus.“

Katrin Bats märkis, et tegemist ei ole väga populaarse tootega – pelmeenide sortimendis olid Rimi pelmeenid sea-veiselihaga 18. kohal, moodustades eelmisel kuul 1,56% kogu pelmeenigrupi sortimendist.

„Salmonellabakterid on väga vastupidavad, mis ei hävi kuivatatud ega külmutatud toiduainetes mitu kuud. Neid võib leiduda munatoodetes, lihas, piimas ning toidule võib salmonella edasi kanduda ka nakatunud inimeselt,“ sõnas perearst Eero Merilind. „Õigel temperatuuril kuumutatud pelmeenides salmonella hävib ning inimesele mingit ohtu ei kujuta. Oluline on aga see, et pärast toidutöötlemist pestaks käsi – kui käsi ei pesta, on nakatumine tõenäoline. Samuti tuleks korralikult pesta toidutegemisel vajaläinud nõusid, nuge-kahvleid.“

Eero Merilind lisas, et salmonelloosipuhanguid aeg-ajalt esineb, nagu ka Norwalki viirust. „Mõlemal juhul on oluline, et inimesed peseks korralikult käsi, nii on nakatumise oht palju väiksem või puudub üldse,“ rõhutas Merilind.