Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
13. november 2017, 15:27

PANEB MÕTLEMA: pool maailma inimestest pääseb perearsti vastuvõtule vaid viieks minutiks (4)

Keskmine esmatasandi arstiabi vastuvõtuaeg on üle maailma väga erinev, ulatudes 48 sekundist Bangladeshis 22,5 minutini Rootsis, selgub suurimast sellekohasest ülemaailmsest uuringust, mis avaldati ajakirjas BMJ Open.

Cambridge'i ülikoolis tehtud uuringu käigus töötati läbi 178 konsultatsioonide pikkusega seotud uuringut 67 riigist, hõlmates kokku 28,5 miljonit konsultatsiooni, vahendab meditsiiniportaal Med24. Keskmine vastuvõtu pikkus ulatus 48 sekundist Bangladeshis 22,5 minutini Rootsis.

18 riigis, mis esindab ligi poolt maailma populatsioonist, kestis arsti vastuvõtt vähem kui viis minutit. Näidetena võib välja tuua Pakistani, Bangladeshi ja Hiina, kus pole kindlat vastuvõtusüsteemi ja arstid võivad konsulteerida isegi üle 90 patsiendi päevas, millest paljud on retseptide uuendamised.

Arenenud riikides paistab keskmine arstikonsultatsiooni kestus vaikselt tõusvat - Ameerika Ühendriikides kulutab arst patsiendile 12 sekundit aastas rohkem, ja vastuvõtu pikkus ulatub enam kui 20 minutini. Suurbritannias on saadud lisaaega 4 sekundit aasta kohta ja ühele tõbisele saab nüüd kulutada 10 minutit.

Uurijad leidsid ka, et kahjuks tundub arsti vastuvõtu pikkus madala ja keskmise sissetulekuga riikides hoopis vähenevat.