Et nii naise rasedus kui ka lapse areng ja sünd kulgeksid plaanipäraselt, peab diabeetiku veresuhkru tase olema regulaarselt kontrolli all. Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
14. november 2017, 13:05

Hästi planeerides diabeet lapsesaamist ei takista

Diabeet ei ole lapsesaamisel takistuseks, küll aga tuleb rasedust selle haiguse olemasolul põhjalikult planeerida, sõnab tänasel diabeedipäeval Ida-Tallinna keskhaigla sünnituseelse osakonna ämmaemandusjuht Annaliisa Kruutmann.

„Diabeetikute puhul on oluline, et tema haigusest ja lapsesaamise soovist oleksid teadlikud nii arst kui ämmaemand. Esmalt tuleks ära kontrollida silmade ja neerude seisund ning naise üldine tervis,“ selgitab Kruutmann.

Kui organism kontrollitud, ei tohi unustada igapäevast korralikku haiguse kompenseerimist. „Et nii naise rasedus kui ka lapse areng ja sünd kulgeksid plaanipäraselt, peab diabeetiku veresuhkru tase olema regulaarselt kontrolli all,“ selgitab ämmaemand. Ta täpsustab, et rasedust planeerima asudes peab viimase kolme kuu keskmine veresuhkur ehk glükohemoglobiin olema 7,0 ringis.

Lisaks I ja II tüübi diabeedile ohustab naisi ka rasedusaegne- ehk gestatsioonidiabeet (GDM), mis avaldub tavaliselt 24.-28. rasedusnädalal ning on põhjustatud platsenta hormoonidest. Tegu on raseduse ajal tekkinud süsivesikute ainevahetuse häirega, mis on esmakordselt tekkinud või diagnoositud raseduse ajal. Ka GDM-i esinemissagedus maailmas on kasvamas ning selle levikut on sageli alahinnatud.

Annaliisa Kruutmann soovitab kõikidel diabeetikutel tervislikult ja mitmekesiselt toituda ning olla raseduse vältel füüsiliselt aktiivne.

Diabeet on naiste hulgas üheksas surmapõhjus, põhjustades aastas ligi 2 miljonit surma. Suureks eelsoodumuseks on siinkohal sotsiaalmajanduslik olukord, mis  paljudel juhtudel maailma eri paigus riskifaktoreid nagu ligipääs arstiabile, alkoholi tarbimine, suitsetamine jm võimendab.

Maailmas põeb diabeeti üle 199 miljoni naise ning see arv kasvab pidevalt. Vaadates viimaste aastakümnete trendi, on prognoos 2040. aastaks ligi 313 miljonit diabeeti põdevat naist. Sellest lähtuvalt on Maailma Diabeediföderatsioon võtnud südameasjaks naised ja diabeedi ning pühendanud ka tänase diabeedipäeva neile.