Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
15. november 2017, 08:22

Jaanuarist kehtib haigekassa partnerite juures üle Eesti hammaste proteesidele sama hind (2)

Alates 1. jaanuarist 2018 muutub proteeside hüvitamise kord. Soodustust saab kasutada nende hambaarstide juures, kes on sõlminud haigekassaga lepingu.

Muudatuse eesmärk on kokku lepitud hinnakirja abil ühtlustada proteesiteenuste kättesaadavust kõigi inimeste jaoks üle Eesti ning paremini jälgida teenuse kvaliteeti. Proteesihüvitist saab kolme aasta jooksul 260 eurot.

Alates jaanuari algusest arvestatakse soodustuse summa maha kohe, hambaarsti juures maksmisel. Enam ei pea hüvitist taotlema haigekassast tagantjärele, sest arveldama hakatakse otse, proteesitegija ja haigekassa omavahel.

2018. aastasse hambaarstiaega kinni pannes tasub kindlasti küsida, kas arstil on haigekassaga leping või plaanib ta sõlmida lepingu, mis võimaldab proteeside eest hüvitist saada. Hambaarstid, kelle juures saab soodustust kasutada, leiab edaspidi ka haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/hambaravi.

2017. aasta lõpuni saab tänavu kasutatud hambaproteeside teenuste eest hüvitist taotleda veel kahel viisil. Üks võimalus on esitada avaldus hambaproteesi tegijale. Sel juhul maksab inimene vaid summa, mis ületab 260 eurot ning proteesitegija taotleb hiljem haigekassalt hüvitise summa tagasi.

Kui soodustuse summat ei ole kasutatud proteesitegija juures, tuleb 2017. aasta teenuste eest esitada avaldus ja proteesimistööde eest tasumist tõendav dokument haigekassale kuni 31.01.2018. Haigekassa kannab hüvitise kindlustatu pangakontole 90 päeva jooksul pärast nõutud dokumentide laekumist haigekassa piirkondlikku osakonda.

Ükski kehtiv hüvitise summa või jääk ei lähe kaduma. Kui 2017. aasta lõpus on proteesihüvitise jääk näiteks 120 eurot, saab seda alates 2018. aasta algusest kasutada haigekassa lepingupartnerite juures.

Lisainfot proteesihüvitise kohta saab haigekassa kodulehelt, klienditelefonilt 669 6630 (E–R 8.30–16.30), klienditeenindustest, saates allkirjastatud avalduse [email protected], ning riigiportaalist www.eesti.ee rubriigist „Hambaravi- ja proteesiteenuste info“.

HEA TEADA

Proteesihüvitist on õigus saada järgmistel ravikindlustatud inimestel:

 • töövõimetuspensionärid;• vanaduspensionärid;• osalise või puuduva töövõimega inimesed;• üle 63aastased ravikindlustatud eakad.

Millal täitub kolm aastat ja saab uuesti taotleda hambaproteeside hüvitist?

Kui pensionärile pole varem hambaproteese valmistatud, algab kolmeaastane periood 260 euro kasutamiseks kuupäevast, kui hüvitist esimest korda kasutati. Uuesti tekib hüvitise taotlemise õigus, kui sellest kuupäevast on möödunud kolm aastat ja inimene pöördub proteeside parandamiseks või uute tellimiseks hambaarsti juurde.

Hüvitise summast kasutamata jäänud osa järgmisse perioodi edasi ei kandu. Kui kindlustatu ei tea täpselt, kui kaua eelmiste proteeside valmistamisest möödas on, soovitame seda täpsustada proteeside valmistajaga või uurida haigekassast enne hambaarsti juurde minemist. Seda saab kontrollida ka riigiportaalis www.eesti.ee „Hambaravi- ja proteesiteenuste info“ või saates allkirjastatud küsimuse haigekassasse postiga, e-postiga või külastades meie klienditeenindusi.

Näiteks:

· Marta esimesed hambaproteesid valmisid 195,78 euro eest 7. mail 2015. Marta esitas haigekassale kulutuse hüvitamiseks avalduse ja teenuse eest tasumist tõendavad dokumendid. Sellest päevas algas Martal kolmeaastane hüvitise periood. Haigekassa maksis 90 päeva jooksul avalduse saamisest Marta arvelduskontole proteesihüvitist 195,78 eurot.

· 2016. aasta novembris pöördus Marta proteeside parandamiseks taas arsti poole ja esitas haigekassale uue avalduse ja arve 69,78 eurot. Haigekassa hüvitas 90 päeva jooksul Martale kasutamata hüvitise osa 59,87 eurot (255,65 eurot – 195,78 eurot = 59,87 eurot).

· Alates 01.07.2017 tõusis proteesihüvitise summa 260 euroni. Kui Marta kasutab alates 01.07.2017 hambaproteesi teenuseid, on tal õigus lisa 4,35 eurole. Kuna nüüd on Marta kogu proteesihüvitise summa ära kasutanud, on tal uuesti võimalik hüvitist saada alates 2018. aasta 8. maist.

· 2018. aastasse hambaarsti aega kinni pannes küsib Marta üle, kas arstil on haigekassaga leping, mis võimaldab proteeside eest hüvitist saada. Alates 2018. aasta algusest arvestatakse soodustuse summa alati raviarvelt maha kohe, maksmisel ja Marta ei pea enam esitama selleks haigekassale tagantjärele avaldust.