Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. november 2017, 10:25

KÜLMETUSHAIGUS KALLAL? Mida teha, et see ei süveneks?

Köha, nohu, kurguvalu ja palavik – laste igasügisesed sagedased kaaslased. Mida annab ette võtta, et tõbi ei süveneks?

Vesiste silmade ja tilkuva ninaga last ei maksa kooli-lasteaeda saata, soovitab perearst Eero Merilind – mõni päev rahulikku puhkust kodus annab lootust algavast haigusest võitu saada.

* Nohu korral aitab ninasõõrmeid puhastada pihustiga pudelis füsioloogiline soolavesi, mis on apteegis käsimüügis. Veresooni ahendavaid suukaudseid nohurohtusid ei tohi kasutada üle viie päeva, sest need kuivatavad limaskesti ja nii võib tekkida krooniline nohu. Vajadusel võib kasutada ka niisutavate-pehmendavate õlide baasil ninaaerosoole. Paksu nohu perioodil tuleb palju juua: vett, teed, mahla, morssi.

* Kurguvalu näitab, et on tekkinud neelupõletik. Kui protsess liigub mööda neelu allapoole, võib tekkida kõripõletik, edasi võib haigus liikuda hingetorusse ja bronhidesse, tekitades bronhiidi või isegi kopsupõletiku. Kurguvalu leevendamiseks sobivad aerosoolid (lastele õli baasil) ja kurgupastillid.

* Köha on külmetushaiguse algfaasis ärritavalt kuiv ja piinav, eriti just öösiti. Põletikulised ja köhimisel valusad limaskestad vajavad niisutamist: tuleb juua sooja jooki, kuristada kurku sooja veega ja pihustades ninna meresoolavett. Öist ärritusköha aitavad tõrjuda looduslikku põdrasamblaekstrakti sisaldavad imemistabletid, aga ka piparmündi-, kummeli- ja saialilletee, lisandiks Carmolise tilgad.

Nohu-köha tuleb tingimata välja ravida, muidu võivad tekkida tüsistused: bronhiit, põskkoopa-, kõrva- või kopsupõletik jm.

* Palavik on  külmetushaiguse korral organismi loomulik kaitsereaktsioon, mille abil keha püüab vabaneda haigustekitajatest ja moodustada antikehi, et haigusest jagu saada.

  – Kerge palavik (37,4–38,5 kraadi): anna organismile puhkust ja paku haigele rohkesti juua. Rohtu pole vaja võtta, arstilt tasub nõu küsida, kui selline palavik püsib muutumatult üle kolme päeva.

   – Keskmine palavik. Kui kehatemperatuur on kaenla alt mõõdetuna 38,6–39 kraadi, tuleks seda langetada (käte-jalgade, kaenlaaluste ja kaelapiirkonna niiske lapiga üle hõõrumise või palavikurohuga) 38–38,5 kraadini ja  selle piires hoida.

   – Kõrge palavik. Kehatemperatuur on kaenla alt mõõdetuna üle 39,5 kraadi, kaasneda võib vappekülm – siis tuleb haige soojalt tekiga katta ja anda palavikualandajat. Kui vappekülm möödub, tuleb soe tekk asendada õhemaga, anda palju leiget jooki ja lasta organismil rahus haigustekitajatega võitlust pidada. Kui külmetushaigusest tingitud kõrge palavik ei allu paari päeva jooksul palavikurohule, tuleb nõu küsida perearstilt.