Foto: Vida Press
Meeled
21. november 2017, 09:32

Teadlased: magamatus mõjub inimesele samamoodi nagu raske joove (3)

Kui sa tunned end pärast unetut ööd hajameelsena – sa ei mäleta, kuhu sa oma võtmed panid ning astud näiteks kogemata punase tulega tee, pole midagi imestada. Teadlased leidsid, et magamatus mõjub inimesele samamoodi nagu raske joove.

Magamatus häirib ajurakkude võimet üksteisega suhelda, sama juhtub siis, kui inimene on tarvitanud ohtralt alkoholi, vahendab CBS News. 

Ajakirjas Nature Medicine avaldatud uuringu tulemustes nenditi, et see kõik mõjutab mälu ja visuaalset taju, mistõttu on inimesel keerulisem maailmast aru saada ja selles toimida.

Sellise tulemuseni jõudsid teadlased, kes uurisid tosinat epilepsia tõttu operatsioonile minevat inimest. Nende ajusse paigaldati elektroodid, saamaks teada, mis krampe põhjustavad. Et unepuudus võib olla samuti krampide üks põhjustaja, hoiti katsealuseid uurimisprotsessi kiiredamiseks öösel üleval. Ilmnes, et kauem olid inimesed üleval, seda raskem oli neil ülesandeid sooritada - mida unisem oli inimene, seda aeglasem ta oli. Ja seda nii liigutustelt kui ka ajutegevuselt.

Leiti, et magamatus takistab ka nähtavate piltide teadvustatud mõtteks teisendamist ning see raskendab näiteks sõiduteel ohtu nähes õigeaegselt reageerimast.

Teadlased leiavad, et unepuudust tuleks inimeste tervise ja ohutuse huvides kindlasti edas uurida.