Küüsi närides jõuavad suhu ja silmade lähedusse tõbesid tekitavad mikroorganismid ning suureneb tõenäosus haigestuda.Foto: Vida Press
Hea nõu
21. november 2017, 15:32

Kümme igapäevast tegevust, mis soodustavad külmetushaigustesse jäämist (1)

Keegi ei taha haigeks jääda, kuid ometi see juhtub varem või hiljem. Sestap tasub meeles pidada, et mõned igapäevased tegevused soodustavad tugevalt külmetushaigustesse jäämist, kirjutab Reader’s Digest ja toob välja tegevused, mis haigeksjäämise riski suurendavad.

Sa ei pese käsi korralikult. Haigeksjäämise vältimise esimene reegel on see, et tuleb korralikult käsi pesta. Et haiguseid vältida, pese käsi voolava vee all korralikult seebiga ja vähemalt 20 sekundit.

Sa ei maga korralikult. Kui sa oled väsinud, ei jaksa organism bakterite ja viirustega võidelda ning nii jääd sa tõenäolisemalt haigeks. Leia nõksud, mis aitavad sul õhtul uinuda!

Sa liigud liiga vähe. Liikumine on kasulik, sest hoiab vereringe töös ning tekitab õnnehormoone.

Sa käid liialt rahvarohketes kohtades. Kui oled märganud, et nakatud kergelt, hoia viirusteperioodil rahvarohketest kohtadest eemale.

Sa lävid haigetega. Mida lähemal ja sagedamini sa haige inimesega kohtud, seda suurema tõenäosusega ise haigeks jääd.

Sa närid küüsi. Sedaviisi jõuavad suhu ja silmade lähedusse tõbesid tekitavad mikroorganismid ning suureneb tõenäosus haigestuda.

Sind kimbutab stress. Stress nõrgendab organismi ja muudab su haigustele vastuvõtlikumaks.

Sa oled kehv koristaja. Sa jätad kodus tolmu võtmata ukselinkidelt, telekapuldilt või nutiseadmetelt – just sagedamini puudutavate kohtade kaudu kipuvad viirused aga levima.

Sa sööd sageli kiirtoitu. Pidevalt kiirtoitu süües jääb kehas vitamiine vajaka ning muutub haigustele vastuvõtlikumaks.

Sa kipud inimesi kätlema. Eriti viitusteperioodil võiksid selle tegevusega hoogu pidada – sa ei tea kunagi, millega on käteldava käed enne kokku puutunud, kuid enamik viirustest levib just käte kaudu.