Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
22. november 2017, 12:56

Tallinnas avati Eesti esimene südame virvendusarütmia kabinet

Ida-Tallinna Keskhaiglas avati täna südame virvendusarütmia nõustamiskabinet, kus hakatakse süstemaatiliselt tegelema patsientide nõustamise ja raviga.

Südame virvendusarütmia on kõige sagedasem südamerütmihäire elanikkonnas. Selle üldine levimus on ligi 3% ühiskonnast. Haigekassa andmetel esineb virvendusarütmiat Eestis ligi 34 000 patsiendil. Kuigi haigus tabab igas vanuses inimesi, suureneb risk just vanuse tõusuga – ligi 70% patsientidest on 65-85-aastased.

Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuse juhataja dr Tiina Uuetoa sõnul on virvendusarütmia iseenesest harva eluohtlik, kuid ohtlik on selle rütmihäirega kaasnev trombirisk. „Kõige ohtlikum virvendusarütmia tüsistus on trombi alusel kujunev insult. Virvendusarütmia tõstab insuldiriski ligi viiekordselt ning umbes kolmandikul haiguse põdejatest tekib elu insult, mis põhjustab invaliidistumist ja surma,“ selgitab ta.

Täna Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuses avatud nõustamiskabinetis hakatakse aga tegelema individuaalselt just virvendusarütmiaga patsientidega. „Meie plaan on esmalt alustada nõustamist ja ravi patsientidega, kellel rütmihäire on avastatud esmakordselt elus. Seega ootame esimestel töökuudel, et enamuse nendest patsientidest suunab erakorralise meditsiini keskus. Kabinetis  uuritakse patsienti põhjalikult, nõustatakse ja määratakse vajalik ravi,“ ütleb kardioloog dr Uuetoa.

Kabinetis tegutsevad nõustamisega neli iseseisvat südameõde. Ravikorralduslike otsuste eest vastutavad nii sisearstid kui ka kardioloogid. Spetsiaalse kabineti avamise eesmärgiks on muuta senist virvendusarütmia patsientide käsitluse praktikat, kaasates neid algusest peale aktiivselt ravisse. „Tuleb üles leida ja ravida virvendusarütmia aluseks olevad haigused ning seda soodustavad haigused (näiteks kõrgvererõhutõbi), korraldada uuringud ja raviplaan. Läbi patsientide teadlikkuse tõstmise suudame parandada ka nende elukvaliteeti ja haiguse prognoosi,“ lausub dr Uuetoa.

Dr Tiina Uuetoa sõnul aitab nõustamiskabineti avamine tekitada sisulise multidistsiplinaarse koostöö erinevate erialade ja keskuste vahel. „Perearstide ja erakorralise meditsiini keskuse suunamine meie kabinetti aitab rakendada põhimõtet Algusest peale õigesti!. Universaalne ja süstemaatiline käsitlus aitab muuta ja parandada senist rütmihäiretega patsientide käsitlust tervikuna,“ selgitab ta. Ta lisab, et kuivõrd patsiente on palju, siis Ida-Tallinna Keskhaigla kabinet võiks olla esimene pääsuke ning kaugemaks eesmärgiks võiks olla  virvendusarütmia kabinettide võrgustiku loomine üle Eesti.