Jevgeni OssinovskiFoto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
22. november 2017, 16:55

GRAAFIK I Kui palju parandab Ossinovski alkoholipoliitika rahva tervist? (60)

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tõi eilses poliitsaates "Foorum" välja alkoholipoliitika positiivsed tulemused: võrreldes eelmist aastat ja käesoleva aasta kümne kuu andmeid, on alkoholi põhjustatud surmasid 52 võrra vähem, kuritegusid on 20% võrra vähem toime pandud ja liiklusõnnetusi on üle 100 võrra vähem juhtunud. Täpsemalt ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, et võrreldes möödunud ja käesoleva aasta 10 kuud, on alkoholi põhjustatud surmasid 52 võrra vähem, kuritegusid on 20% vähem toime pandud ja liiklusõnnetusi on üle 100 võrra vähem juhtunud. Õhtuleht küsis tervise arengu instituudilt (TAI) ning politsei- ja piirivalveametilt (PPA) järgi, millistest numbritest Ossinovski tegelikult räägib.

Sotsiaalministeerium: esialgsed numbrid näitavad, et alkoholist tingitud tervisekahjud on vähenemas

Väheneb suremus. Võrreldes 2016. aasta sama perioodiga on suremus otseselt alkoholist tingitud haigustesse vähenenud meestel 15,5%, naistel 10,5% ja kokku -14,5%. Langus tuli alkohoolse maksahaiguse arvel, mis on põhjuseks poolel juhtudel. Kuigi tegemist on esialgsete andmetega, saab ju praegu öelda, et võrreldes eelmise aastaga väheneb alkoholisurmade arv 10-15%.

Surmaregistri esialgsetel andmetel on selle aasta 9 kuuga surnud alkoholist otseselt tingitud haigustesse 52 inimest vähem kui eelmise aasta 9 kuuga (arvud vastavalt 359 ja 307). 

Vähenenud on alkoholijoobes sooritatud kuritegude arv. Kui 2016. aasta 10 kuuga pandi joobes olekus toime 3337 kuritegu, siis 2017. aasta 10 kuuga 2803 kuritegu. 

Vähenenud on joobes juhtide süül toimunud liiklusõnnetuste arv. Kui 2016. aasta 10 kuuga toimus joobes juhtide süül 453 õnnetust, neist inimkannatanuga 141 õnnetust, siis 2017. aasta 10 kuuga põhjustasid joobes juhid 423 õnnetust, millest 120s kannatas inimene. Kokkuvõttes oli liiklusõnnetustes vigastatuid 32 inimest vähem (2016. aasta 10 kuud – 182; 2017. aasta 10 kuud – 150). Hukkunuid oli mõlemal perioodil joobes juhi süül 8.

Sotsiaalministeerium rõhutab, et tegemist on esialgsete andmetega, mis veel täpsustuvad. Lõplikud tervisekahju numbrid 2017. aasta kohta avaldab TAI 2018. aasta juunis.

PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo: alkoholi mõjust saame rääkida mõne aasta pärast

"Pikema aja statistika näitab, et tasapisi, kuid kindlalt on avastatud joobes juhtide arv, joobes juhi osalusel juhtunud liiklusõnnetuste ja liikluskuritegude arv langustrendis ja selle põhjuseks on ennekõike inimeste suurem teadlikkus sellest, et alkohol ja liiklus kokku ei sobi. Samuti on aastast aastasse taunivamaks muutunud nii rikkujate enda ja ka ühiskonna suhtumine ebakainena autorooli istumisse ja joobes juhtidesse," ütles Loigo. "Liikluses avaldavad kõik muutused aga oma mõju pikema aja jooksul ja alkoholiaktsiisi tõusu tegelikust mõjust saame tõenäoliselt rääkida alles mõne aasta pärast."

TAI: Inimestel on tekkinud valmisolek oma alkoholi liigtarvitamist meedikule tunnistada

Kuna TAI-lt ei ole tellitud 2016. ja 2017. aastal analüüse, mis käsitleks alkoholiaktsiisi seost alkoholist põhjustatud surmadega, ei oska instituut küsimust kommenteerida. Kuid TAI toob välja enda tegevuse, et vähendamaks surmasid.

  • 2015. aastal alustati suuremahulist programmi "Kainem ja Tervem Eesti", mille parandatakse ravi kvaliteeti ja kättesaadavust. 2017. aastal (seisuga 20.11.2017) on koolitatud 81 perearsti ja 110 pereõde. Tänaseks on perearstid/pereõed oma vastuvõttudel arutanud 3291 patsiendiga tema alkoholitarvitamise harjumuste mõju patsiendi tervisenäitajatele ja andnud soovitusi tervislikumaks eluviisiks. Inimestel on tekkinud valmisolek oma alkoholi liigtarvitamist meedikule tunnistada ja professionaalset abi otsida. Ravi saamiseks on ravikeskusesse pöördunud 1583 patsienti.
  • 2017 aastal on toimunud 7 alkoholitarvitamise häiret ja ravivõimalusi tutvustavat infopäeva töötukassa, kriminaalhoolduse, sotsiaalvaldkonna töötajatele, samuti kaitseväe ja politsei esindajatele.
  • Alkoholi liigtarvitamise ennetamiseks on alates 2009. aastast igal aastal viidud läbi teadlikkust tõstvaid kampaaniaid, noorte ja laste alkoholitarvitamise ennetamiseks on viidud läbi programm Efekt ning mitmeid vanemlusprogramme: TarkVanem, Imelised Aastad, VEPA jt.