Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
20. märts 2018, 10:56

Hambaarst annab nõu: kuidas hambaid jahedate ilmadega kaitsta (11)

Külmad ilmad hammastele ei halasta: kui muul ajal on hammaste tundlikkus probleemiks ligi igal kümnendal Eesti inimesel, siis temperatuuri langedes ja jahedate tuulte keerisesse sattudes võivad tundlikkust tunda ka need, kel varasemalt sellega probleeme pole olnud.

Külmast põhjustatud hambavalu võib olla nii tuim kui terav, pidev kui hootine ja valu võib tunda nii ühes kui mitmes hambas. Kuna variante on palju, ei tasuks Sakala hambaravi hambaarsti doktor Kaja Kiige sõnul kaebustele ise hakata diagnoosi panema, sest on palju põhjuseid, miks hambad võivad külma käes valutama hakata.

“Levinud põhjused on näiteks ravimata hambaaugud, põletikulised hambad ja igemehaigused, vananenud täidised, mõrad hammastes, taanduvad igemed ja hammaste krigistamine,” tõi dr Kiige esile mitmeid näiteid, mis hammastele valu võivad tekitada.

Kui külma käes probleemid süvenevad ehk hambad muutuvad veelgi tundlikumaks, tasub sellest hambaarstile kindlasti teada anda.

Hinga läbi nina

Kuigi täielikult pole hambaid talviste külmade eest võimalik kaitsta, on teatud meetoditega võimalik vähendada külmast tingitud probleemide teket. Kõige lihtsam viis selleks on külma käes olles vältida suu kaudu hingamist ja kõnelemist ning alumine näopool salli sisse peita. Kellele aga õues vaikimine teostamatuna tundub, peaks dr Kiige hinnangul proovima probleemide vältimist profülaktiliselt.

“Olenemata aastaajast võib kasutada tundlikele hammastele mõeldud hambapastasid, milles sisalduvad kaaliumnitraat ja arginiin aitavad vähendada hammaste tundlikkust,” tõdes dr Kiige.

Samuti tasuks eelistada fluoriidi sisaldavaid hambapastasid ning hoida üleüldine suuhügieen korras – näiteks aitab niiditamine ennetada hammaste tundlikuks muutumist.

Kel aga ka spetsiaalse hambapasta kasutamine ei aita ning külmast tingitud valu kestab mitu päeva, peaks dr Kiige sõnul viivitamatult pöörduma hambaarsti poole. “Vaid hambaarst saab kindlaks määrata, mis külma käes täpsemalt valu põhjustab,” lisas dr Kiige.