AGU UUDELEPP Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
23. november 2017, 19:33

Kopsuvähile ülikallist ravi saav Agu Uudelepp: keeruline öelda, kas sellest ka kasu on (16)

Eesti Ekspressi loost selgus eile, et poliitikavaatleja ja Eesti Ringhäälingu nõukogu liige, kahe väikese lapse isa Agu Uudelepp (43) on võidelnud ligi kaks aastat viimase staadiumi kopsuvähiga, kuid edasist ülikallist vähiravi Haigekassa ei toeta. Tänases "Ringvaates" rääkis mees, et tema ravi toetamiseks on annetanud juba 1300 inimest, kuid kas ülikallist ravist ka kasu on, seda ta ei oska öelda.

Uudelepp peab saama iga kolme nädala tagant ravi ning üks ravidoos maksab 5000 eurot. Praeguseks on mees raviainet saanud kolmel korral, kuid ta pole kindel, kas see juba tema tervist parandanud on.

"Keeruline öelda, sest see on ka niisugune, kallis ravi muidugi. Selle puhul ongi see, et tegelikult tema mõju ei ole hetkeline. Selles suhtes ongi nii, et võib ju võtta, et jah, ta mõjub, võib ka võtta nii, et ta ei mõju. Eks see kirik ole kusalgi keskel. Ütleme nii, et ta mõjub," rääkis mees, lisades, et ravi parandabki olukorda vaid mingil määral.

Mees tänas saates ka kõiki inimesi, kes tema vähiravi toetanud on. Annetajate toel koguti kokku ligi 50 000 eurot, millega saab ravi eest maksta terve aasta. Uudelepp tunnistab, et talle tuli nõnda paljude inimeste heatahtlikkus suure üllatusena.

"Tahan tänada kõiki neid inimesi, kes, üle 1300, võtsid ja toetasid mu vähiravi. See on igaljuhul minu jaoks hetkel kõige olulisem," sõnas ta.

Hiljuti kolis Uudelepp oma perega Pariisi, sest seal on kopsudele sobivam kliima ning mehel on seal kergem hingata. Mees tunnistab, et näiteks täna oli ilm Pariisis kehvavõitu.

“Ega see ilma pärast kuhugi kolimine ei ole ju suurem asi tegu tegelikult," nentis ta. 

Uudelepp nentis, et vähiga on küll keeruline elada, kuid igapäevaselt üritab ta haigusele mitte pidevalt mõelda.

"Ma arvan, et see asi ongi niimoodi, et sa võtad ja lükkad mälus mingisugused asjad kõrvale või tagaplaanile, et jah, mul on see vähk, aga ma ei mõtle selle peale. Kui hakata selle peale kogu aeg mõtlema ja keskenduma, siis ei ole ju seda tava, mis ütleks, et see on nüüd see asi, mille peale ma tahaksin tingimata mõelda. Selle peale üritan üldiselt mitte mõelda," rääkis ta.