Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. november 2017, 12:50

Kuidas liiga kiiresti söömine su tervist mõjutab?

Kui su päevad on kiired ning sööma pead pidevalt jooksujalu kiirustades, teed sellega oma tervisele tõelise karuteene – sa oled suurema tõenäosusega ohustatud rasvumisest või ainevahetushäiretest. Need aga suurendavad riski haigestuda südamehaigustesse, diabeeti ja insulti.

Ameerika südameassotsiatsiooni viimatisel istungil esitleti Jaapani Hiroshima ülikoolis läbi viidud uuringut, vahendab Guardian. Uuringus vaadeldi 642 meest ja 441 naist viie aasta jooksul ning määratleti neid kas aeglase, normaalse või kiire sööjana. Leiti, et kiiretel sööjatel oli 11,6% suurem tõenäosus ainevahetushäirete tekkeks ehk neil oli suurema tõenäosusega suurem vööümbermõõt, kõrge vererõhk, kõrge kolesterooli- ja veresuhkrutase.

See, et kiire ja ebatervislik toitumine kahjustab tervist, on teada juba mõnda aega. Kiirelt õgides ei jõua kehast ajju signaal, et kõht on täis. See võib hilineda kuni 20 minutit.

Jaapanis, kus kiirelt söömise mõju uurimine on populaarne, viidi läbi uuring rohkem kui 3000 mehe ja naise seas. Leiti, et kiirustades sööjad olid kolm korda suurema tõenäosusega ülekaalulised kui need, kes sõid aeglaselt. Ka on leitud, et kiiremini sööjaid kimbutab suurema tõenäosusega reflukshaigus.

Hiinas läbi viidud uuring aga näitas, et inimesed vähendavad sissesöödud kalorite arvu 10%, kui nad närivad iga suutäit 40 korda võrreldes 15 korraga. Ja üks teine uuring, kus 30 naisele anti pastataldrik ja paluti süüa kiiresti, näitas, et kuigi neil oli võimalik tarbida 649 kalorit üheksa minutiga, langes kalorite arv 579ni, kui naistel paluti iga suutäis 20 korda läbi mäluda.

Närimine teeb nimelt söömisele head – süljes peituvad ensüümid soodustavad toidu seedimist ja võimaldavad organismil toitu märgata ning saadavad õigel ajal ka ajule signaali kõhu täissaamise kohta.