Arseni on kosumas.Foto: Erakogu
Eesti uudised
29. november 2017, 09:39

Haruldase haigusega Arseni taastub jõudsalt Inglismaa arstide hoole all (5)

Raske immuunpuudulikkusega Arseni ravi on siiani läinud plaanipäraselt ja edukalt ning ta viibib endiselt Newcastle'i arstide hoole all.

Septembrikuu keskpaigas sai Arseni nädal aega keemiaravi ning 22. septembril oli poisil operatsioon, millega siirati talle luuüdi tüvirakke. Lapse ema sõnul läks operatsioon hästi, doonorirakud hakkasid tööle ning sündroom järk-järgult taandub.

SA Tallinna Lastehaigla arstid Silvi Plado ja Maila Raidmäe ütlesid, et poisi ravi on siiani läinud plaanipäraselt ja edukalt ning ta viibib hetkel endiselt Newcastle arstide hoole all. Arstid tõid välja, et viimase, 16. novembri informatsiooni põhjal on Arseni veel haiglas, aga lähiajal on võimalus saada ambulatoorsele ravile. Küll nentisid nad aga, et mõne aja peab Arseni siiski viibima Newcastle'i haigla lähedal ja olema sealse kontrolli all.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves tänas häid annetajaid, kelle abiga sai TÜK Lastefond kriitilises seisus olnud Arsenile kiiresti võimaldada meditsiinilise transpordi Inglismaale. “Arseni lugu läks Eesti inimestele niivõrd südamesse, et annetusi kogunes rohkem, kui oleksime oodanud,” rääkis Ilves. Ta nentis, et annetussumma võimaldab lastefondil katta hetkel Arseni ja tema ema elamiskulud Inglismaal ning kõik raviga seonduva ka tulevikus. Samuti tõi Ilves välja, et lastefond on võimaldanud Arseni isale sõidu poja juurde, sest perekonna toetus on eriti just sellistel hetkedel äärmiselt oluline. “Loodame südamest, et Arsenit ootab ees täisväärtuslik ja õnnelik elu,” avaldas Ilves lootust.

Aprillis sündinud Tallinna pisipoisil Arsenil diagnoositi väga raske ja harvaesinev immuunpuudulikkus, mis tähendab, et lapse organism ei suuda end kaitsta erinevate bakterite, viiruste ja seente eest. Juunis kutsus SA TÜK Lastefond kaasmaalasi üles tollal kahe kuu vanust Arsenit abistama, kuna ta vajas haiguse tõttu kiirelt ravi Inglismaal. Ravi saamata ei oleks elanud Arseni kauem kui üheaastaseks, kuid võimalikult varajase eduka ravi korral oli võimalus, et teda ootab ees täisväärtuslik elu.

Lapse sealsed meditsiinikulud kattis Eesti haigekassa, kuid transpordi ja ema elamiskulude eest tuli majanduslikult kitsikus elaval perel ise tasuda. Kuna ravi alustamisega oli kriitiliselt kiire, tuli Arsenile ja tema perele toeks TÜK lastefond, kes sai ravireiside reservfondis oleva 7000 euro eest tasuda meditsiinilise transpordi ettemaksu ning asus ülejäänud summa kokku saamiseks annetusi koguma. Kuue päevaga annetasid head inimesed Arseni toetuseks üle 150 tuhande euro. Poolteist nädalat hiljem otsustas Eesti haigekassa erandkorras poisi lennukulud tagantjärele hüvitada.