Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. detsember 2017, 13:20

Naistearstid lapsevanematele: „Ärge keelake oma tütrele emakakaelavähi vastast vaktsiini, ka tema tahab näha oma lapsi suureks kasvamas.“ (36)

Naistearstide selts kutsub üles osalema emakakaelavähi sõeluuringus ja mitte keelama lapsevanematel oma tütrele emakakaelavähi vastast vaktsiini.

Eelmisel nädala köitis kirgi patsientide esindusühingu sotsiaalministeeriumile saadetud kiri, milles sooviti HPV-vaktsiini eemaldamist immuniseerimiskavast. Kirjas toodud väited lükkas ümber arst-resident Kristel Liis Põdder ning perearstide selts, nüüd avaldas oma seisukoha ka naistearstide selts:

Selts toob välja, et Eestis surevad noored naised jätkuvalt emakakaelavähki. Igal aastal haigestub keskmiselt 70 täies elujõus alla 49 aastast naist, kellel lapsed on veel väikesed või hoopiski sünnitamata, vahendab meditsiiniportaal Med24. Viie aasta pärast ei ole kolmandik neist enam elus. Murelikuks teeb see, et haigestumus noorte naiste hulgas on Eestis praegu tõusutendentsis. Kahjuks oleme nende numbrite poolest Euroopa Liidu riikide seas esimese kuue hulgas. Igal aastal haigestub Eestis kokku 170-180 naise emakakaelavähki ja igal aastal sureb selle haiguse tõttu umbes 70 naist Eestis.

Emakakaelavähk on tänapäeval ennetatav pahaloomuline haigus ja selleks kasutatakse sõeluuringut või vaktsineerimist. Eestis juba 12 aastat kestnud PAP-testil põhinev sõeluuring ei ole kahjuks täitnud talle pandud ootusi. Peamiseks põhjuseks on vähene osalemine: 2016. aastal tuli emakakaelavähi sõeluuringule vaid 46% kutsutuist. Sõeluuring täidab oma eesmärki, kui osaleb vähemalt 70% kutsutuist. Vaktsineerimine ja sõeluuring on sama eesmärgi saavutamise erinevad vahendid ja need tuleb panna toimima üheaegselt.

Enamik Euroopa Liidu liikmesriike on lülitanud emakakaelavähi vastase HPV- vaktsiini oma riiklikkusse vaktsineerimisprogrammi. Juba on saabunud esimesed teated sellest, et vaktsiin suudab ära hoida vähieelseid seisundeid vaktsineeritud noortel naistel. Järgmise aasta algusest alustab vaktsineerimist ka Eesti.

HPV-vaktsiin on võimeline ära hoidma HPV-püsiva nakkuse ja sellest põhjustatud vähieelseid seisundeid 86-100%l. Vaktsiin on väga kõrge efektiivsusega, põhjalikult uuritud ning tema ohutus on laialdastes kasutamisjärgsetes uuringutes kinnitatud. Seda tõendavad ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni poolt välja antud mitmed HPV-vaktsiini alased raportid. Maailma terviseorganisatsioon nagu Eesti naistearstide seltski soovitab HPV vastast vaktsineerimist vanuses 9-13 või 9-14 sõltuvalt vaktsiinist. 2017 märtsis on maailmas 71 riigi tüdrukutele ja 11 riigis ka poistele HPV-vaktsiin riiklikus immuniseerimiskavas.

Osale emakakaelavähi sõeluuringus. Ära keela oma tütrele emakakaelavähi vastast vaktsiini, ka tema tahab näha oma lapsi suureks kasvamas.