Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. detsember 2017, 09:40

Kuidas end gripi korral tohterdada?

Gripp algab sageli järsku, higistamise ja külmavärinate, lihaste ja jäsemete valude, kurguvalu, köha ja enamasti kõrge palavikuga. Üldjuhul jääb gripihaige voodisse ega ole võimeline tegema oma tavapäraseid toimetusi, räägib proviisor Kristiina Sepp.

Gripinähtude leevendamiseks on Apotheka proviisori Kristiina Sepa sõnul oluline teada, kui kõrge on kehatemperatuur. See tähendab, et kindlasti peaks igas kodus olema korralik termomeeter. "Kui haigusega kaasneb palavik 38 kraadi ja rohkem ning enesetunne on kehv, tuleks võtta palavikualandajat – esmajärjekorras paratsetamooli. Kui see ei aita, siis ibuprofeeni," õpetab ta lisades, et apteekides on saadaval erinevaid paratsetamooli sisaldavaid vees lahustuvaid segusid, millele kindlasti ei tohiks muid paratsetamooli sisaldavaid tooteid lisaks võtta. Imikutele ja väikelastele sobivad küünlad või siirupid. "Alla 38-kraadist palavikku ei ole alati vaja alandada, sest palavik on organismi kaitsereaktsioon haigusega võitlemisel," rõhutab Sepp.

Nohu korral aitab meresoolalahus taastada nina normaalse talitluse ja kergendab nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, peaks eelistama hüpertoonilist merevee lahust. Ägedama nohu korral on vajalik ka sekreedi vedeldamine ja nina limaskesta turse vähendamine. Väikelaste jaoks, kes veel nuusata ei oska, võiks Sepa soovitusel kodus olla Rhinomeri ninaaspiraator, millega on ninast hea ettevaatlikult sekreeti eemaldada.

Äge nohu möödub enamasti suuremate tüsistusteta ja vajab sümptomeid leevendavat lähenemist. "Siiski ei tohi nohusse hoolimatult suhtuda, kuna see võib viia sinusiidi, otiidi või bronhiidi tekkele, need seisundid vajavad kindlasti perearsti poole pöördumist," manitseb apteeker.

Kurguvalu leevendamiseks sobivad Kristiina Sepa sõnul erinevad kurgukommid ja imemistabletid, mis pehmendavad ja niisutavad limaskesta, vaigistavad valu, alandavad põletikku ja omavad antiseptilist toimet. "Eriti head tagasisidet on apteegikülastajad andnud Larfasol astelpajuga pulgakommidele, millest on abi laste kurguvalu korral," räägib ta. Samuti on kiidetud Rinoquick aroomiplaastreid, mida kinnitatakse riietele ja mida võib kasutada 2-aastastel ja vanematel lastel ning täiskasvanutel. "Plaaster aitab parandada hingamist ja leevendab ninakinnisuse ja eritisega kaasnevat ebamugavustunnet," selgitab ta nende toimet.

Köha korral soovitab apteeker tarbida palju vedelikku. Kinnise köhaga tasub kasutada abistavaid vahendeid röga lahtistamiseks. "Väikelastele, kes ei oska röga välja köhida, sobib rinnale määrimiseks hanerasvasalv, aga on ka teisi rindkerele määritavaid palsameid. Samuti leevendab lapse enesetunnet inhalaatori kasutamine, mis aitab niisutada limaskesti ning veeldada sekreeti," räägib Kristiina Sepp.