Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
7. detsember 2017, 13:10

Levinud astmaravim võib põhjustada depressiooni ja õudusunenägusid (1)

Levinud astmaravimit Montelukast on turustamisjärgsetes uuringutes seostatud depressiooni, agressiooni ja õudusunenägudega nii lastel kui täiskasvanutel.

Ajakirjas Pharmacology Research & Perspectives analüüsiti kõiki Montelukasti kohta kuni 2016. aastani raporteeritud kõrvaltoimeid Hollandi ravimiohutuse keskusest ja WHO globaalsest VigiBase’i andmebaasist, vahendab meditsiiniportaal Med24

Hollandi andmebaasis oli 331 kõrvaltoimete teatist, VigiBase’i andmebaasis 17 723 teatist. Kokku umbes kolmandik teatistest oli alla 19-aastastel lastel ja noorukitel. 

Hollandi teatistest 45 (14%) hinnati rasketeks. 26 juhul nõudis kõrvaltoime hospitaliseerimist. Kõige sagedasem kõrvaltoime nii lastel kui täiskasvanutel oli peavalu. WHO andmebaasis oli kõige sagedasem raporteeritud kõrvaltoime depressioon. Lastel oli kõige sagedamini raporteeritud kõrvaltoime agressiivsus. Lisaks teatati sagedamini suitsiidimõtetest, ebanormaalsest käitumiset ja õudusunenägudest. 

Allergilist granulomatoosset angiiti (Churg-Strauss sündroom) oli märgitud Hollandis 8 ja VigiBase’is 563 juhul. Põhjuslikku seost pole veel leitud, kuid osal patsientidest taandus haigus pärast Montelukasti kasutamise lõpetamist. Ükski kõrvaltoimetest ei lõppenud surmaga.