Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. detsember 2017, 13:30

Kuus igapäevast tegevust, mis põhjustavad piinavat seljavalu

Seljavalu kimbutab sageli ka neid, kes on muidu terved. Põhjuseks igapäevased harjumused, mis valu esile kutsuvad. Allpool kirjasolevatest tegevustest tasub igatahes oma heaolu nimel loobuda.

* Vanal madratsil magamine. Ühe madratsi elueaks peetakse 8-10 aastat, kirjutab Fitnea. Sellest vanemal madratsil ei saa selgroog enam piisavalt toestust.

* Raskete kottide tassimine. Tänapäevased suured kotid soodustavad kogu elamise kaasastassimist. See aga tähendab, et su selgroog on pidevalt tasakaalust väljas ja seljavalud väga lihtsad tekkima.

* Väga kõrgete kontsade või ilma kontsadeta jalanõude kandmine. Nii kõrged kontsad kui ilma kontsadeta jalanõud sunnivad selja ebaloomulikku asendisse ning see omakorda toob kaasa seljavalud.

* Pidev istumine. Eriti puudutab see kontorirotte. Terve päev istumist survestab selgroogu päris hullusti, seda enam, et istudes ei kiputa korrektset rühti hoidma. See aga paneb selja valutama.

* Trenni vahelejätmine. Kui tahad, et selg oleks terve, pead seda piisavalt liigutama. Võta treeningplaani selja- ja kõhulihaseid tugevdavad harjutused.

* Rämpstoidu söömine. See teeb su paksuks ja lisakilod ei mõju seljale hästi. Lisaks panevad lisakilod selja ebaloomulikku asendisse.