Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Vahur Valvere sõnul on interdistsiplinaarne koostöö nii onkoloogia eriala sees kui ka erinevate meditsiinierialade vahel aastatega oluliselt paranenud, kuid väga palju on veel ära teha.Foto: Teet Malsroos
Uudised
8. detsember 2017, 14:20

Arstid arutlevad, kuidas vähipatsiente senisest veel paremini aidata (5)

Täna Tallinnas toimuval konverentsil räägitakse vähihaige patsiendi teekonnast diagnoosist ravini ning arutatakse, millised on seejuures arstide võimalused patsienti aidata ning kuidas neid teadmisi parimal võimalikul viisil ära kasutada.

Vähki haigestumine on kogu maailmas ning ka Eestis tõusva trendiga. Vähihaigusega patsient puutub oma raviteekonnal kokku väga paljude erinevate spetsialistidega, kelle teadlikkusest, vastastikusest koostööst ja hoiakutest sõltub, kas teekond toetab tema raviprotsessi.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Vahur Valvere sõnul  on interdistsiplinaarne koostöö nii  onkoloogia eriala sees kui ka erinevate meditsiinierialade vahel aastatega oluliselt paranenud, kuid väga palju on veel ära teha.  "Nii on näiteks palliatiivse ravi kontekstis  väga oluline, et  erinevate haigussümptomite kontroll  ja  psühho-sotsiaalne toetus oleks  kõigile onkoloogilistele haigetele  kogu raviprotsessi vältel  kättesaadav," selgitas ta.

Vähiravi kvaliteet Eestis on jõudnud heale tasemele, kuid arenguruumi veel jagub.

Konverentsil tuleb juttu vähi olemusest, varase avastamise võimalustest ning haigestumise, suremuse ja elulemuse trendidest Eestist. Erinevaid aspekte vähihaige teekonnal käsitletakse nii läbi perearsti kui onkoloogi vaatepunkti. Ühtlasi tuleb juttu olukordadest, kui vähiravi läbi saab ning millal ja kellele on mõeldud palliatiivne ravi.