Kolm jõuluvürtsi, mis parandavad su tervistFoto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
13. detsember 2017, 11:40

Kolm jõuluvürtsi, mis parandavad su tervist (1)

Jõuluroogadesse käivad traditsiooniliselt mõned kindlad vürtsid, mis õnneks on ka tervisele kasulikud - need parandavad seedimist ehk aitavad pärast pidusööki ägisemise asemel nautida pühademeeleolu koos sõprade ja perega. Ära siis neid unusta!

Kaneel. Külma aja saabudes on kaneeli kasutamine hea valik nii ehk naa. See mõjub kehale soojendavalt, toetab tõhusalt rasvade ja raske toidu seedimist, kirjutab MindBodyGreen.

Kolm jõuluvürtsi, mis parandavad su tervist Foto: Jiri Hera

Lisa kaneeli toidule aga ka siis, kui külmetushaigus kallal – köhast vabanemist võiks see soodustada. Kaneel aitab nimelt lima vedeldada ja nii bronhe puhastada.

Muskaatpähkel on seedimisele suurepärane. Tavaliselt lisatakse seda koore- ja juustukastmetele, munatoitudele ja kreemjatele magustoitudele.

Kolm jõuluvürtsi, mis parandavad su tervist Foto: PantherMedia / Scanpix

Isegi kui sa pole toiduvalmistamisel harjunud vürtse eriti kasutama, tasub mõned terad muskaatpähklit pidutsemisajal toidu sisse puistata. See soodustab (hilisõhtustel) söömaorgiatel toidu seedimist.

Nelk on nagu kaneelgi vastumürgiks lima moodustavatele roogadele ja aitab nii nii nina kui hingamisteid lahti hoida. Lisaks lõhnab nelk väga soojalt ja meeldivalt ning lisab nii soolastele kui magusatele roogadele mõnusa nüansi.

Kolm jõuluvürtsi, mis parandavad su tervist Foto: Dmitro Holbay