KaitseväelasedFoto: Robin Roots
Eesti uudised
14. detsember 2017, 22:08

TV3 VIDEO | Allergia ja muu tühja-tähjaga enam kaitseväest ära ei saa (15)

Ajateenistusest ei päästa mehi järgmisest aastast enam ei migreen, õietolmuallergia ega laktoositalumatus. Aga just selliste tervisehädadega mehed võisid jääda varem kaitseväest kõrvale.

Muudatuste tulemusel peaks tervisenõue tele vastavaks tunnistatavate ning ajateenistusse kutsutavate inimeste arv suurenema hinnanguliselt kuni 1000 võrra aastas, rõhutas kaitseminister Jüri Luik.

Neljapäeval kiitis vabariigi valitsus heaks määruse, millega muudeti kaitseväekohuslaste tervisenõudeid. Suurimat tähelepanu pööratakse muudatuses just nendele tervisehäiretele, mis mõjutavad teenistusülesannete täitmist vaid vähesel määral või lühiajaliselt ning mille puhul on vajalikku ravi võimalik tagada ka kaitseväes.

Näiteks on tervisenõuete hulgast välja arvatud laktoositalumatuse diagnoos, samuti ei ole põhjust vabastada ajateenistusest kutsealuseid, kes põevad migreeni või õietolmuallergiat. Ravi andes ei ole need ajateenistuse läbimist välistavad probleemid.

Kui Eestis tunnistatakse tervisenõuetele vastavaks üks kolmandik kutsealustest, siis Soomes läbib ajateenistuse üle kahe kolmandiku aastakäigust. See näitab, et Eestis on ajateenistuse läbimisest seni kõrvale jäänud põhjendamatult suur hulk kutsealuseid.

Senisest oluliselt paindlikumaks muutub ka tegevväelaste terviseseisundi hindamine. Kui seni kehtisid ühtsed tervisenõuded kõikidele tegevväelastele sõltumata nende ametikohast, siis tulevast aastast saab vajadusel iga tegevväelase terviseseisundit hinnata individuaalselt, arvestades tema teenistusülesandeid konkreetsel ametikohal.