Foto: Vida Press
Keha
18. detsember 2017, 20:05

ÖÖSITI PIDEVALT PALAV? Need kaheksa tõbe võivadki sind higistama ajada! (3)

Kui toas on lämbe, on higistamise põhjus arusaadav. Kui aga higistad asja eest teist taga ilma väliste arusaadavate põhjusteta, võib higistamise taga olla hoopis mõni terviseprobleem.

Web MD on kirja pannud kaheksa võimalikku tervisehäda, mis võivad higistamise taga olla.

1. Menopaus on eriti naiste puhul väga levinud öise higistamise põhjus.

2. Idiopaatiline hüperhidroos on tõbi, mille korral keha higistabki ilma otsese põhjuseta liiga palju.

3. Erinevad viirushaigused. Näiteks tuberkuloos paneb öösel higistama. Aga ka mitmed bakteriaalsed infektsioonid võivad selle taga olla.

4. Vähktõve üks varajasi sümptomeid või olla öine higistamine. Näiteks lümfoomi korral. Samas esineb sellega alati ka mitmeid teisi sümptomeid, nagu näiteks seletamatu kaalukaotus ja palavik.

5. Ravimid. Mõnede ravmitega võib kaasneda ka higistamine. Näiteks on leitud, et 8 - 22% antidepressantide tarvitajaist võib kõrvaltoimena esineda öine higistamine. Ning ka palavikualandajad võivad seda põhjustada.

6. Hüpoglükeemia. Neil diabeetikutel, kes süstivad insuliini või võtavad suukaudseid diabeediravimeid, võib öösiti esineda hüpoglükeemiat. Sellega kaasneb omakorda ka higistamine.

7. Tasakaalust väljas hormoonid võivad samuti öise higistamise taga olla.

8. Mitmed neuroloogilised seisundid, näiteks autonoomne düsrefleksia, ajurabandus ja autonoomne neuropaatia võivad suurenenud higistamist põhjustada.