Foto: Teet Malsroos
Terviseuudised
19. detsember 2017, 14:40

Ekspert: patsiendi jaoks võib ravimi kättesaadavus õigel ajal olla suurim probleem

"Kättesaadavus sobivatele ravimitele õigel ajal võib patsiendi jaoks olla suurim probleem. Isegi suurem kui ravimiohutus," nentis Euroopa Ravimiameti ravimiohutuse riskihindamise komitee juht dr June Raine.

Oktoobris kohtusid Tallinnas Euroopa Ravimiameti ravimiohutuse riskihindamise komitee esindajad. Meditsiiniportaal Med 24 uuris komitee juhilt dr June Rainelt, millised on enamasti tüüpilised ravimitega seotud probleemid Euroopa patsientide jaoks.

"Euroopa tugevus on mitmekülgsus ning see tähendab ka meditsiinitavade mitmekesisust. Arvestades sinna juurde ka populatsiooni geneetika, siis ei saagi üht kindlat ravimitega seotud probleemi välja tuua," lausus Raine.

Dr. Raine sõnul võib kättesaadavus sobivatele ravimitele õigel ajal olla patsiendi jaoks suurim probleem. Isegi suurem kui ravimiohutus. "Ühelt poolt räägime uusimatest ravimitest, kuid skaala teises otsas on igapäevased ravimid, millest kõik sõltume. Emale, kelle laps vajab paratsetamooli väikseimat annust, peab õige ravimvormina olema kättesaadav ohutu ning nõuetekohaselt märgistatud toode," lausus ta.

Lisaks mainis komitee juht võltsravimite probleemi. See on tõsine teema, millega uus õiguslik raamistik EL-is peaks aitama tegeleda.