Hea nõu

Perearst: "Inimesed, ärge minge analüüsimüüjate ohvriks!" (40)

LISA KOMMENTAAR

Kas on keegi meedik, kes seletaks:27. detsember 2017, 03:53
"Haigekassa maksab 60-69-aastaste inimeste skriiningtestid kinni kord kahe aasta järel"?
Mis analüüsid sinna kuuluvad ja kas need on mingi lai skaala analüüse, mis kord kahe aasta järel tehakse või peab ikka inimesel teatud probleem olema?
*
Artikli jutt oleks võinud poole lühem olla, oleks võinud loetleda need posti teel saadetavad testid, mis ei anna õigeid tulemusi.
See perearstide kiitmise jutt läheb neile peale, kes kordagi pole ükskõikse arsti juures käinud. Ja see on ka tõsi, et perearstid on kitsid "niisama" analüüse tegema. Minu meelest on see vale - kui inimene midagi kahtlustab, siis võiks ju korra ikka teha analüüsi, et ta stressis poleks.
Praegu käiaksegi mööda foorumeid oma isetehtud (mõtlen laboris oma raha eest) analüüse postitamas ja teistel nou küsimas, et mida analüüsidest arvata.
Hämming22. detsember 2017, 16:42
Miks on artiklis väidetud, et kiirtestid ei toimi? Rasedustest, ovulatsioonitest, CRV näitaja test, veresuhkru test - kõik on testipõhised ja ei nõua arsti sekkumist. Arsti juures määrati isegi gripi tüvi kiirtestiga. Me kõik teame, kui raske on perearstilt saada saatekirja uuringule - kõik ju maksab! Nii on paljudel juhtudel diagnoos tulnud siis, kui häda juba liiga suur või lausa ravimatu. Ma selle oodiga perearstidele peaks väha hoogu ja ei suhtuks nii skeptiliselt kodustesse kiirtestidesse. Mida pr Joller selle peale kostaks, kui need annavadki õige vastuse, milleni perearsti juures jõudnud ei oleks?!
Marielle22. detsember 2017, 15:21
Äsja postkasti jõudnud Eesti Naise 97.lk.on "pommuudis":Avastati liigeste taastamise operatsioonivaba viis!Selgub,et Chicago teadlased on avastanud sellise ravimi,et liigesteprobleemile on leitud lahendus ja see on liigeseid regenereeriv preparaat,mida saavad ka eestlased nüüd tellida.
Aga kuidas kommenteerivad seda uudist meie ortopeedid? Miks! peaksin minema operatsioonile,kui on olemas tunduvalt lihtsam meetod!
Kogu22. detsember 2017, 13:09
meditsiin on ju läinud seda teed, et inimene arsti ei tülitaks. Kust siis nüüd selline "hoiatus"? Kas pr Joller ehk ütleks, kui paljud arsti juures antud analüüsid ei näita kogu tõde?
kodanik22. detsember 2017, 10:01
Ja mõni perearst ei oska isegi analüüside põhjal õiget diagnoosi panna. Nagu Karmen Joller minu puhul pool aastat tagasi.
mõtlik22. detsember 2017, 09:17
Ma tahaks näha perearstide statistikat. Vägisi on tunne, et mõne mitteanalüüsiusku perearstil on hiliselt avastat vähki haigestumisi palju. Ei saa välistada, et Eestis on perearste kelle all saavad patsiendid tüsistusi rohkem ja surevad rohkem kuna propageeritakse loodusravi.
Kui üks arst kindlalt teab,22. detsember 2017, 08:05
et 40-45% vähkidest tekib suitsetamisest, alkoholist ja ülekaalust, ülejäänud, terves maailmas aga pole vähitekke põhjuseid avastanud, kahtlen selle arsti teadmistes. Jah, ta võib diplomiga arst olla. Kui aga vähitekke põhjustest veel midagi ei teata, üks arst aga teab, on ju kahtlane, kas ka mõned teised väited haigustest paika peavad? Muide, need kindlad teadjad vähi tekkest, on kõik umbluu ajajad. Mis viga kui oleks vähitekke põhjused teada! Kõik saaksid ravi ja Nobeli preemia laureaadi kandidaadis ei kahtleks keegi.
Priit22. detsember 2017, 07:21
See artikkel on puhas paanika, arstidel jääb nüüd raha saamata patsientide piinamise pealt ! Oi sa oled haige, paneme nüüd su siia haiglasse paariks nädalaks ja topime su iga päev hirmkalleid ravimeid täis, hiljem maksad. Maksad selle eest, et sinu seisund polnud pooltki nii tõsine ja oleks saanud odavamalt ja kodus ravida !
Priidule22. detsember 2017, 11:23
Nojah, lihtsam on ise analüüs teha ja ka selle alusel end ravida. Ise tehtud, hästi tehtud!
?21. detsember 2017, 21:11
Miks on teksti seest kaotatud see osa, et ka laboritulemused pole 100% tõesed. "Siia juurde tuleb arvestada, et ka laborianalüüside tundlikkus ja spetsiifilisus ei ole kunagi 100%. Inimesed, kes enne testi tegemist korrektselt kasutusjuhendit ei järgi (nt söövad teatud ajal enne testimist liha), saavad valetulemuse veelgi suurema tõenäosusega."
21. detsember 2017, 21:36
Tasulisi analüüse tehakse ka polikliinikutes ja kuna raha teenimine on au sees või on vereanalüüside võtjate palk seotuses võetud vereanalüüside kogusest, siis ükski vereanalüüsi arst ei hakka sind ukse taha saatma, kui lähedki sinna keset päeva ja ütled et oled söönud-joonud.
to: 21:3627. detsember 2017, 03:36
Jutt EI OLE laboratooriumis tehtavatest analüüsidest ju. Kas sa ei saa aru, mida too perearst räägib?
21. detsember 2017, 21:08
Løllidelt*tųlebki*raha*ära*vôtta ja nad annavad.
Gardas+l21. detsember 2017, 20:12
Mõtle, kus temal ikka juhtub. Meil oli külas üks l. oll no temal ka kogu aeg juhtus alailma midagi. ...küll kadus ta ära, siis jäi kuhugile vahele, siis sõitis tast auto riivamisi mööda jne. nagu see kar men. Ainuke asi mida ei mäleta, et keegi sellele külajo bule kusagilt laborist oleks helistanud.
Aga muidu oli ta küll täpselt nagu see kar men.
ussr21. detsember 2017, 19:49
Igat masti testisid ja analüüsisid saab müüa ainult tänu arstidele, kelledest mõne puhul tekkib tunne nagu oleks sanitar omale Moskva metroost mõnesaja euro eest arstidiplomi muretsenud ja nüüd tuli Eestisse arsti mängima.
Mu ukrainlasest perearst Ljudmila Panenko kirjutas mulle põletiku raviks välja antibiootikumid. Veendumaks digiretsepti olemasolus logisin patsiendiportaali sisse ning sealt loen, et minu antibiootikumi ravikuuri pikkuseks on 60 päeva, kuid ravimeid on välja kirjutatud 10 päevaks. Läksin teine päev tagasi perearstilt aru pärima. Perearst pilgutas ainult silmi, sama tegi ka kabinetis istuv õde , retsepti kirjutamise ajal oli teine õde tööl. Kui oldi mingi aeg vaikides arvutit jõllitatud, siis üritati mulle selgeks teha, et see 60 päeva tähendab retsepti kehtivuse aega. Kogu vestlus käis vene keeles. Küsis, kas te saate üldse aru, mis seal kirjas on, mille peale kehitati vaikides õlgu ja üritati hoopis minu eesti keele oskus kahtluse alla panna, et äkki saan mina asjast valesti aru. Lõpuks leidsid ukrainlased, et neil on kõik õige ja hoopis minul on luulud. Ühesõnaga, ma ei teadnud enam kas nutta või naerda sellise arstiabi peale ja kuidas ma saan usaldata arsti, kes ei tea isegi seda kui pika ravikuuri ta on mulle määranud.
Link ekraanipildist, kus fikseeritud ravikuuriks 60 päeva ja tablette jagub 10 päevaks: https://www.dropbox.com/s/5n6nw87qkf6ecsg/Ekraanipilt%202017-12-21%2011%3A03%3A05.png?dl=0
Tokkdor Prokktor21. detsember 2017, 20:06
sa mees oled iseenda vaenlane nr.1 kui sellistes kohtades ringi tuiad.
matsu21. detsember 2017, 20:52
Patsiendiportaalist sa näedki retsepti kehtivuse aega.
Ja sellistele "tarkpeadele" peavad arstid mõistust pähe panema...
Perearst pole tegelikult hulluarst.
21. detsember 2017, 21:10
Kui ravikuur on 10 päeva, siis võtadki seda rohtu 10 päeva. Digiretseptid ongi kehtivad 2 kuud. Kui rohtu välja ei osta, siis ilmub sinna kirje "välja ostmata" või "välja ostetud", mida näeb ka arst. Kroonilistel haigetel kes peavad pidevalt rohtu võtma, kirjutatakse digiretseptid välja 6 kuuks , st. 3 retsepti kus on 2 kuu kogused peal. Tähtaja möödudes neid enam välja osta ei saa.
apteeker22. detsember 2017, 00:53
No kodaniku lisatud pildil on ju selgelt kirjas, et ravikuuri pikkus 60 päeva, mitte retsepti kehtivus. See, et ravikuuri pikkusse kohta ulmelisi asju kirjutatakse, on veel väike mure. Ka annustamine on tihtipeale psna kummaline. Mõni vist üldse ei loe, mida ta ravimi võtmise kohta kirjutab. Kui tableti asemel on kirjas süst või milliliiter, siis saab veel aru, et vist läks kogemata vale sõna. Kui antibiootikumi on kästud võtta 10 tabletti 1 kord päevas, siis uurid inimeselt, kuidas talle öeldi, tavaliselt on suusõnaliselt arsti poolt öeldud teave adekvaatsem.
Arne21. detsember 2017, 19:32
Aga miks Ossinovski või tema ministeerium vait on ? Said kilekotid kätte, seepärast
Jep22. detsember 2017, 05:10
Jõuluvana käis eile künkal ära, nüüd tuleb pikem paus, talvevaheaeg. Muidu oli ikka terve kuu, aga miski segas(ahhjaa, eelarvet ei saadud vastu võtta). Küllap virutavad see 2 nädalat suvepuhkusele otsa, mis nad seal pidid istuma.
naine21. detsember 2017, 18:51
Pärast Urmas Vaino vaktsineerimissaadet tekkis teatud skeptilisus selle arsti suhtes. Inimene, kes vaktsineerimist kriitikata ja ettevaatuseta kiidab, on kas huvidelt kallutatud või emotsionaalne ja lihtsa koega. Selles mõttes eelistaks mõtlemisvõimekamat ja vähem emotsionaalset meesarsti. Ausust muidugi ka.
Mh21. detsember 2017, 18:39
Synlabist räägib või?
21. detsember 2017, 18:51
Ei, see Synlab küll ei ole, helistavad telefonile ja pakuvad mingeid uuringuid. Kuulsin kõrvalt, kui tuttavale pakuti soolte uuringut. Tundub, et järjekordselt mingid petturid☹️
21. detsember 2017, 19:01
Synlab töötab isegi polikliinikutes.
Kiku21. detsember 2017, 18:23
Diagnoos algab sisseastumisest. Minu perearst U.Uu Mustamäelt ei tuvasta ka selgituste pohjal midagi kasulikku.Uuringutele ei saada.Lähen viimased korrad sama targalt tagasi..pean ise edasi ju otsima.Pigem ongi siin süüdi see , et perearstid teevad ja huvituvad liiga vähe meist! Siis ju tulebki ise tegutseda edasi.
mis jutt21. detsember 2017, 19:46
Aga palun, osta ja tee oma analüüsi ära, milles küsimus.
Kiku21. detsember 2017, 18:23
Diagnoos algab sisseastumisest. Minu perearst U.Uu Mustamäelt ei tuvasta ka selgituste pohjal midagi kasulikku.Uuringutele ei saada.Lähen viimased korrad sama targalt tagasi..pean ise edasi ju otsima.Pigem ongi siin süüdi see , et perearstid teevad ja huvituvad liiga vähe meist! Siis ju tulebki ise tegutseda edasi.
Arstindus on riigi peegel21. detsember 2017, 18:50
Kui riik oma kodanikest ei huvitu, siis miks peaks olema hooliv perearst?
Lisaks on madalseisus meditsiini ja haigekassa rahakott. Eks vaikselt on teada antud, et uuringutele ei ole soovitav saata. Raha on väga piiratud nagu näiteks vanglatel, mistõttu kohtunikud määravad reaalseid karistusi võimalikult vähe.
to arstindus21. detsember 2017, 19:05
Alles võttis ühes foorumis sõna arst, kes püüdis väita, et riik aitab! Ja need kes viletsad, tuleb hoopis maha kanda ! Riik aga vaatab tuimalt kõrvalt kõrvalt, kuidas isegi kõige väetimatele, vastsündinute jaoks, korjatakse annetusi.
i&i21. detsember 2017, 19:19
Eesti sotsiaalkulutused elaniku ühed Euroopa pisemad, ehk sisuliselt olematud, mistõttu on inimesed sunnitud omale kerjama elementaarseid elatusvahendeid. Riik kiitleb edukusega, samas on inimestest tehtud kerjused.
https://innojairja.blogspot.com.ee/2017/12/eesti-on-kerjuste-riik.html
21. detsember 2017, 21:14
Riik on haiglatest ja polikliinikutest teinud kasumeid taga ajavad aktsiaseltsid ning patsiendid on muudetud klientideks, kellele osutatakse teenust.
Dr.21. detsember 2017, 18:15
Lollidelt ongi vaja raha ära võtta.Targad on targemad kui nn.Arstid kes on ülikoolis tuupinud lollusi paar aastat.
Nimi21. detsember 2017, 18:13
Mind jubedalt h2irib see lausekatke ..."kuni perearst on t6estanud, et teil k6ik korras on...eeldusel, et perearst on n6us teid yldse uurima hakkama..." Aga kui ei ole korras? Kui ma tunnen ise, et ei ole korras, teen selle analyysi ja siis perearst hakkab kiusu ajama ja ei ole n6us edasi uurima? Me k6ik teame kedagi, kes on oma h2dadega k2inud korduvalt arste tyytamas, enese pandud diagnoosiga v2lja naerdud, kuni l6puks on peaageu hilja. V6i p2ris hilja. No igatahes ei julgusta selle perearsti s6nav6tt.
Arstil21. detsember 2017, 17:31
on õigus,igasuguse ebaametliku posija juures proove anda on suur lollus.Aitäh dr Joller
mis asja21. detsember 2017, 17:09
kelleks see joller ennast peab õige? jumalaks või
päriselt ka21. detsember 2017, 17:19
Ta on Jumalast tähtsam.
mina tean21. detsember 2017, 17:33
Loomulikult on ta Jumalast tähtsam - ta on kahe jalaga Maa peal.
to mina tean21. detsember 2017, 21:18
Kahe jalaga võib ju maa peal olla, kuid maa ise tiirleb taevas. Mis aga tegelikult taevas toimub, seda müsteeriumi pole kahejalgsed maa peal siiani ära mõistatanud.