Tartu ööapteek asub aadressil Ringtee 60a.Foto: SILLE ANNUK
Jõulud
22. detsember 2017, 13:00

Pühadel saab kergemate tervisehädade puhul abi valveapteekidest 

Jõulupühadel ja aastavahetusel on Tõnismägi 5 ja Vikerlase 19 asuvad Tallinna linna kaks valveapteeki avatud ööpäev läbi. Lõuna-Eestis on lisaks Tartu linna valveapteegile Raekojas avatud igapäevaselt kell 07.00-01.00 ka Tartu ööapteek, mis paikneb aadressil Ringtee 60a, Bitestop-nimelises kaubandus- ja toitlustuskeskuses. 

Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünbergi sõnul on valveapteegid avatud jõululaupäeval, esimesel ja teisel jõulupühal ning aastavahetusel tavapäraselt ööpäev läbi, et abivajajad saaksid vajalikke ravimeid harjumuspäraselt soetada.

Kuna perearstikeskused on pikkadel pühadel suletud, julgustab Entsik-Grünberg pöörduma ootamatute haigestumiste ja kergemate tervisehädade puhul valveapteekide kogenud proviisorite poole, kes annavad kasulikku nõu ja soovitusi, kuidas tekkinud haigusnähte leevendada.

„Vältimatut abi osutavad haiglate erakorraliste meditsiini osakonnad, aga kergematele hädadele saab haiguste sümptomite ja traumade vastu kindlasti abi valveapteekidest,“ ütleb Entsik-Grünberg.

„Proviisorid annavad nõu, mida teha näiteks seedeprobleemide või köha-nohu-palaviku puhul,“ julgustab ta inimesi abi otsima valveapteekidest. Kindlasti tuleks igapäevaselt krooniliste haiguste vastu ravimeid tarvitavatel inimestel üle kontrollida, kas neil on olemas piisav tagavara või vähemalt retsept, et vajadusel pühadel ajal valveapteegist ravimeid juurde soetada. 

Varasemad aastad valveapteekide töös näitavad, et lisaks rasvase toidu söömisega seotud probleemidele ostetakse tavapärasest rohkem nn. pohmellivastaseid preparaate, valuvaigisteid, rasestumisvastaseid vahendeid ja antibiootikume.