Pokemon Go mängu fännid Madridis 2016. aastal.Foto: AP/Scanpix
Uudised
2. jaanuar 2018, 21:11

WHO lisab mängusõltuvuse haiguste nimekirja (5)

Sõltuvus arvuti- ja telefonimängudest on paljudes riikides juba tõsiseks vaimse tervise probleemiks kuulutatud. Nüüd plaanib Maailma Terviseorganisatsioon (lüh. WHO) mängusõltuvuse lisamist rahvusvahelise haiguste klassifikatsiooni nimekirja.

2018. aastal annab WHO välja uuendatud haiguste nimekirja, millesse on vaimsete häirete alla lisatud ka mängusõltuvus, vahendab BBC. Mustandis on häiret kirjeldatud kui püsivat või korduvat käitumist seoses vajadusega mänge mängida, mis on nii tõsine, et mängimine muutub inimese teistest huvidest olulisemaks.

Dokumendis on ka selgitused, kuidas aru saada, et inimesel on virtuaalsetest mängudest tõepoolest sõltuvus. Esiteks peaks neid käitumismustreid olema täheldatud vähemalt viimase aasta jooksul. Ehk näiteks lapse ülisuur huvi uue mängu vastu selle ostmisele järgnenud esimesel nädalal või isegi kuul ei ole veel piisav alus arvata, et laps on sellest juba sõltuvuses.

Mängusõltuvuse sümptomid on aga WHO esialgse kirjelduse kohaselt järgmised:

1. Inimene ei kontrolli enam oma mängurlust - ei aega, mis mängule kulub, mängimise sagedust ega ka intensiivsust.

2. Inimene tõstab mängimist muude elu aspektide kõrval järjest tähtsamale kohale.

3. Hoolimata ebameeldivatest tagajärgedest ei loobu inimene mängimisest või mängib veelgi rohkem.

Sõltuvusravi spetsialist dr Richard Graham ütles BBC-le, et tervitab WHO otsust, sest tegu on tõsise probleemiga. Samas mõistab ta neid, kes on otsuse suhtes skeptilised: „See võib tähendada väga segaduses lapsevanemaid, kelle lapsed on lihtsalt väga entusiastlikud arvutimängude mängijad.“ Siiski rõhutab ta, et nn digitaalne sõltuvus mõjutab inimese elu põhivajadusi nagu uni, söömine, suhtlemine ja ka haridus.