Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. jaanuar 2018, 10:43

Kolmveerandil inimestest on D-vitamiini tase soovituslikust madalam (11)

75% inimestest oli D-vitamiini näit vereseerumis alla soovituslikku tervislikku taset 75 nmol/l, näitab kokkuvõte 2017. aastal meditsiinilaboris SYNLAB end testinute andmeist. Tõsist D-vitamiini puudust esines neist 36,2 protsendil ehk nende D-vitamiini näit jäi alla 50 nmol/l. Meestel ja naistel olid tulemused sarnased.

„D-vitamiini näitu võiks igaüks vähemalt kord aastas kontrollida, seda saab teha nii meditsiinilaboris kui ka perearsti juures,“ ütleb Apotheka apteeker Kerli Valge. „Kui on tuvastatud D-vitamiini puudus, võiks pärast kolmekuulist D-vitamiini tarvitamist teha uue analüüsi ja vastavalt muutunud näidule D-vitamiini annust korrigeerida.“

SYNLABis tänavu enda D-vitamiini näitu kontrollinud inimeste seas oli ka 0,16 protsenti neid, kelle D-vitamiini näit oli üle normi ehk näit oli suurem kui 250 nmol/l, selline vitamiini tase võib osutuda organismile kahjulikuks. „Apteekides on D-vitamiini väga erineval kujul – tilkade, spreide, kapslite ja tablettidena, samuti on doosid väga erinevad. Enda organismile kõige sobivama kangusega preparaadi saab valida ikka äsja tehtud vereanalüüsi järgi,“ rõhutas apteeker. „Kuigi D-vitamiin on Eesti sombuses kliimas ainus vitamiin, mida on enamikel inimestel vaja aastaringselt tarbida, tuleb enda D-vitamiini näitu siiski aeg-ajalt kontrollida, huupi pole mõistlik pikaajaliselt suuri annuseid manustada.“

Inimesed, kes peaksid keskmisest suuremaid D-vitamiini annuseid võtma, on eakad, kellel on D-vitamiini produktsioon nahas vähenenud. Samuti istuva eluviisiga inimesed, kes viibivad päevasel ajal, mil päike paistab, vähem õues. Ka sportlased, eriti sisealadega tegelevad sportlased, sest nemad kulutavad oluliselt rohkem kehasse kogunenud D-vitamiini varusid. Ohustatud on ka inimesed, kes tarvitavad palju alkoholi, kes on rangel taimse toidu dieedil, kellel on erinevad peensoolehaigused ja kes tarvitavad teatud ravimeid pikemaajaliselt. Riskirühma kuuluvad ka puberteediealised lapsed, kel kiire kasvuperiood.

D-vitamiini aktiivne vorm kolekaltsiferool on vajalik kuni 3000-ks organismis toimuvaks protsessiks. Toidust saab D-vitamiini piiratult, selle peamised allikad on kalaõli, munakollane, või, maks ja pärm.

Pärast päikeselistest riikidest Eestisse naasmist püsib D-vitamiini arvestatav tase veres ainult kolm-neli nädalat.