Foto: Panthermedia
Hea nõu
8. jaanuar 2018, 09:47

Milliste valudega tuleb kindlasti arsti juurde minna? (5)

Iga valu ei ole veel märk tõsisest haigusest, kuid kui valu muutub aina tugevamaks ja ei taha kuidagi taanduda, tuleb minna arsti juurde.

WebMd toob välja seitse valuliiki, mida ei tohiks ignoreerida.

1. Tugev peavalu. Pea võib valutada nii tuuletõmbest kui ka ülepingest, kuid kui valu kestab ravimite võtmisest hoolimata, tasuks konsulteerida perearstiga.

2. Valud rinnus, kurgus, lõuas, õlgades, kaelas, käes või kõhus. Aeg-ajalt valutab meil ikka siit-sealt, ent kui rinnus ikka tugevalt pitsitab, võib see olla märk infarktist või kopsupõletikust. Südamehaigusega võivad olla seotud ka valud kurgus, lõuas, õlgades, kätes või kõhupiirkonnas. Eriti tähelepanelik tasuks olla hootiste valude korral.

3. Valu selja alaosas. Pistelised valud selja alaosas võivad viidata näiteks neerupõletikule, artriidile või närvikahjustusele.

4. Tugev kõhuvalu. Kõhuvalu võime kogeda, kui oleme söönud liiga palju või valesid asju. Kui aga valu on kestev ja ka söödud ei ole midagi, mis võiks kõhu valutama panna, tasuks olla tähelepanelik. Valud võivad anda märku pimesoole- või sapipõievaevustest, samuti mõnest nakkusest.

5. Valu sääremarja(de)s. Vahel ei ole tegu üksnes krambiga, vaid tugevad valud võivad viidata ka trombi tekkele. Trombist annavad muu hulgas märku ka tursunud sääremarjad, isegi kui otsest valu enam ei tunta.

6. Põletav tunne jalgades. Kui tunned, et jalad justkui põleks või neil jookseks tuhanded sipelgad, võib see olla märk diabeedist või närvikahjustusest. Kui puhkus, massaaž jm vaevust ei leevenda, võta ühendust perearstiga.

7. Ebamäärased valuhood. Füüsilised sümptomid, nagu ebamäärased valud erinevates kehapiirkondades, võivad olla märk depressioonist. Valu võib tunda nii peas, rinnus kui jalgades, isegi kui otseselt midagi viga ei ole. Depressiooniga aitab võidelda vastav ekspert.