Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
9. jaanuar 2018, 10:00

10 toitu, mis aitavad SÜDAME tervena hoida

Tervislik toitumine on lahenduseks mitmesugustele terviseprobleemidele. Teiste kasutegurite seas vähendab täisväärtuslik toitumine ka kardiovaskulaarhaiguste tekke riski. Kardiovaskulaarne haigus on seisund, mis mõjutab inimese südant ja veresooni. Südamehaigused on seotud mitme riskiteguriga, kuid ebatervislik toitumine on üks peamisi põhjusi.

Kui soovid oma toitumisse südame jaoks tervislikku toitu lisada, on siin sobiv nimekiri:

  • Kala

Omega-3 rasvhapete rikka kala tarbimine toetab üldist kardiovaskulaarset tervist. Omega-3 rasvhapped aitavad vähendada põletikku, mis on üks veresoonte kahjustuse ja insuldi põhjuseid. Soovitatav on tarbida vähemalt kaks portsjonit kala nädalas. Omega-3 rasvhappeid sisaldavate kalasortide hulgas on lõhe, sardiinid, forell, makrell, heeringas ja tuunikala.

  • Pähklid

Pähklid on suurepärane omega-3 rasvhapete, kiudainete, valkude ja mitmete vitamiinide ning mineraalainete allikas. Mõõdukalt tarbides on pähklid ideaalsed kõrge energiasisaldusega suupisted. Pähklid aitavad langetada halva kolesterooli taset. Tervislikumad pähklid on kreeka pähklid, mandlid, sarapuupähklid ja pekaanipähklid.

  • Seemned

Seemnetes on rohkesti kiudaineid, monoküllastumata rasvhappeid ja E-vitamiine ning need aitavad südame tervist edendada. Chia seemned ja linaseemned on tuntud oma omega-3 rasvhappe sisalduse poolest. Kui tarbida piisavas koguses seemneid, aitab see langetada halva kolesterooli taset.

  • Täisteratooted

Toidus teraviljade kasutamisel on mitmeid tervisega seotud eeliseid nagu 2. tüübi diabeedi ja rasvumise riski vähendamine ning vere kolesteroolitaseme parandamine. Peale selle on tõestatud, et gluteenivaba ja töötlemata täisterade regulaarne tarbimine vähendavad märkimisväärselt insuldi ning südamehaiguste riski.

  • Marjad

Toidule marjade lisamine on suurepärane võimalus hoida oma süda tervena, kuna marjad on täis antioksüdante ja südamele tervislikke toidulisandeid. Marjad on ka suurepäraseks lahustuvate kiudude allikaks. Mõned südamele tervislikud marjad, mida saate oma dieeti lisada, on näiteks mustikad, acai marjad, maasikad ja vaarikad.

  • Köögiviljad

Mõned olulised rohelised köögiviljad nagu spinat, spargelkapsas ja rooskapsas on südame tervise edendamisel väga olulised. Lisaks köögiviljade kiudainete sisaldusele, on neis ka teisi kasulikke toitaineid nagu kaalium, folaadid, C-vitamiin ja magneesium. Südame tervisele kasulikud köögiviljad on veel spargel, porgand, kartul ja kabatšokk.

  • Puuviljad

Apelsinid ja greibid sisaldavad suures koguses C-vitamiini, mis on võimas antioksüdant. Avokaado on kõrge kalorsusega aga laetud kasulikke rasvadega, mis aitavad hoida kolesterooli taset. Õunad on lahustuvate kiudude allikaks ja neid seostatase vererõhu alanemise ning insuldi riski vähenemisega.

  • Oad

Oad, nagu aeduba ja mustad oad, sisaldavad rohkesti kiudaineid, B-vitamiine ja mitmeid olulisi mineraale. Sojaoad, nagu tofu ja sojapiim, on tervislikud toiduained, mida saad oma südamele sõbralikku dieeti lisada.

  • Tume šokolaad

Šokolaadi valmistamisel kasutatav kakao on rikas taimsete ühendite, flavonoidide poolest, ja neil tõestatud kasulik mõju südamehaigustele. Oluline on, et tarbiksime maksimaalse kasu saamiseks piiratud koguses šokolaadi, milles on üle 60% kakaod ja vähe suhkrut.

  • Punane vein

Punases veinis esinev resveratrooli sisaldav aine on peamine koostisosa südame-veresoonkonna haiguste üldise riski vähendamiseks. Punases veinis sisalduvad antioksüdandid aitavad suurendada hea kolesterooli taset. Sellegipoolest veendu, et tarbid alkoholi mõõdukalt

Allikas: curejoy.com.