Foto: Panthermedia
Lapsed
9. jaanuar 2018, 15:25

Spetsiaalne imikute piimasegu ei vähenda I tüüpi diabeeti haigestumist

Imikute piimasegu, milles lehmapiimavalgud on lõhustatud, ei väldi I tüüpi diabeedi teket diabeedi geneetilise riskiga lastel, ilmneb eelmisel nädalal avaldatud TRIGR uurimuse tulemustest.

Ülemaailmses pikaajalises uuringus osalesid ka Tartu ülikooli lastekliinik ja Tallinna lastehaigla.

Eelnevad uurimused on viidanud sellele, et võõrvalkude, sealhulgas lehmapiimavalkude varane saamine imikute toiduga võib suurendada I tüüpi diabeeti haigestumist diabeedi geneetilise riskiga lastel. „Selle tõttu alustasime 2002. aastal ülemaailmset uuringut 2159 imikul, kelle pereliikmetel esines I tüüpi diabeeti ning kellel oli I tüüpi diabeedi geneetiline risk,“ ütles Helsingi ülikooli rahvusvahelise TRIGR uurimistööjuht professor Mikael Knip.

Pärast rinnaga toitmise lõppemist said lapsed kas täielikult hüdrolüseeritud kaseiinivalguga imikupiimasegu, milles lehmapiimavalgud olid lõhustatud väikesteks peptiidideks, või tavalist imikupiimasegu, milles lehmapiimavalgud olid terved. Lapsed said nimetatud imikupiimasegusid vähemalt kahe kuu jooksul 6.–8. elukuuni ning samal ajal ei antud neile ka teisi lehmapiimavalke sisaldavaid toiduaineid. Kõiki lapsi jälgiti vähemalt 10 aastat, et selgitada I tüüpi diabeeti haigestunud laste arv.

Tulemused näitavad, et selles suures rahvusvahelises juhuvalimiga uurimistöös imikute toitmine täielikult hüdrolüseeritud kaseiinil põhineva imikupiimaseguga ei vähendanud 11,5 aasta jooksul I tüüpi diabeeti haigestumist võrreldes tavalist imikupiimasegu saanud lastega. Seetõttu ei ole vajadust muuta käesolevaid imikute toitmissoovitusi ka I tüüpi diabeedi geneetilise riskiga laste jaoks.

TRIGR uurimuses osales 15 riiki Euroopast (sh Eesti), Põhja-Ameerikast ja Austraaliast, projekti rahastasid peamiselt USA riiklik tervishoiu instituut (NIH), Kanada terviseuuringute instituut (CIHR) ja Euroopa Komisjon. Eestis osalesid uuringus Tartu ülikooli lastekliinik ja Tallinna lastehaigla.

Artikkel avaldati ajakirjas JAMA.