Foto: Panthermedia
Lapsed
9. jaanuar 2018, 09:50

Vägivallaga kokku puutuvad teismelised on ohustatud ülekaalulisusest (4)

Teismelised tarbisid rohkem ebatervislikke toitusid ja jooke nendel päevadel, mil nad puutusid kokku vägivallaga. Samuti magasid nad järgneval ööl halvemini ja olid järgmisel päeval rohkem väsinud. Need käitumised, eriti magusate jookide tarbimine, on kaalutõusu olulised ennustajad. 

Väikese sissetulekuga piirkondadest USA-s värvati 151 riskiteismelist vanuses 12–15 aastat, vahendab meditsiiniportaal Med24. Uuritavate KMI-d mõõdeti uuringu algul ja 18 kuud hiljem. Noortele anti mobiiltelefonid, mis olid programmeeritud 30 päeva jooksul kolm korda päevas küsimustikke esitama. Kokku oli uuringus 4329 inimpäeva. 

Uuritavad täitsidki mobiilis iga päev kolm küsimustikku, milles uuriti nende kokkupuudet vägivallaga, kiirtoidu, limonaadide ja kofeiiniga jookide, puu- ja köögiviljade tarbimist ning füüsilist aktiivsust. Samuti koguti andmeid unetundide, une kvaliteedi ja väsimuse kohta. Vägivallaga kokkupuudet uuriti küsimustega, kas teismelised olid olnud füüsilise kakluse tunnistajateks kodus, koolis, naabruskonnas või kuskil mujal. 

Päevadel, mil noored olid eksponeeritud vägivallale, oli nende toitumine ebatervislikum, muuhulgas jõid nad rohkem magustatud ja kofeiiniga jooke. Samuti olid nad vägivallale järgneval päeval rohkem väsinud. 

Üllatuslikult olid teismelised vägivallale eksponeerimise päeval füüsiliselt aktiivsemad. Aktiivsusmonitorid näitasid, et teiste päevadega võrreldes tegid noored neil päevil keskmiselt 1000 sammu rohkem. 

Noored, kes tarbisid rohkem magustatud ja kofeiiniga jooke, olid 18 kuu möödudes suurema tõenäosusega enam kaalus juurde võtnud. 

Seejärel kontrolliti uuringu tulemusi teises teismeliste grupis. Kui esialgses grupis olid riskinoored, siis teine grupp esindas üldpopulatsiooni, seal oli ligi 400 teismelist ja kokku ligi 5300 inimpäeva. 

Teises grupis ei leitud, et vägivallaga kokkupuude oleks noorte toitumist mõjutanud, aga suurem füüsiline aktiivsus samal päeval ja suurem väsimus järgmisel päeval esinesid neil samamoodi. 

Uuringus ei küsitud vägivalla kohta, mis esineb meedias või videomängudes.