Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
17. jaanuar 2018, 11:00

Maksapuhastuse EKSPERIMENT: puhtam, kõhnem ja muretum tunne (1)

On hommik, ma pole kuigi hästi maganud ja keha karjub suhkru järele. Kuid mulle irvitavad kausist vastu vaid nätsked kaerahelbed ja kuiv kaneel. Marju unustasin osta. Tere tulemast maksapuhastuse esimesse päeva!

Kerime veidi ajas tagasi. Kui Tervis Plussi toimetuse koosolekul tekib küsimus, kes võtaks enda peale teha maksapuhastuse eksperimenti, tõstan mina varmalt pea. Olin äsja lugenud brittide tehtud uuringust, mis hoiatab, et just naiste väiksemad maksad on tänapäeva stressi ja mürgirikka (alkohol, rasvane toit, olmekeemia) elustiili tõttu väga ohustatud, ja muidu korralike eluvisiidega naised ei saagi sageli sellest enne aru, kui kuri karjas. Teistmoodi dieet, teadlikkus ja tervislikud eluviisid suudaks palju enneaegseid haigusi ja surmasid ära hoida, väitsid britid.

Nii leidsingi end veidi aja pärast toitumisnõustaja Kristel Uibo vastvõtult, et ta aitaks mul läbi teha üht kevadist maksapuhastust. Äkki hakkab parem? Maks on meie keha mürgisulatusahi ja üks olulisemaid ja tundlikumaid organeid. Mitte et mul väliselt väga halb oleks. Aga kaal alaneb visalt ja see igavene köha ka ei taha ära minna. Ning ka mina kipun õhtuti sirutama kätt pokaali punase veini järele.

Kristel, kes näeb oma roosa miniseeliku ja vööni tumeda juuksepahmaga välja nagu oma ameti kõige särtsakam ja tervislikum reklaamplakat, süstib mu skeptilise meele kohe enda energiat täis. Jah, see uuring vastab tõele. Jah, ma saan ise end tervislikumaks teha. Kõik on mu enda kätes.

Mida ma siis süüa saan?

Kristel võtab kätte toidupüramiidi ja katab esimesed kolm lahtrit – maiustused, liha ja piimatooded – kinni. Mulle jäävad vaid alumised lahtrid, välja arvatud gluteeni sisaldavad teraviljad, eriti nisu. Vaja on palju liikuda ja palju juua, toonitab Kristel ja tunnen, kuidas kõrvad punaseks värvuvad. Nende mõlemaga on mul veidi oma kiire elustiili juures – töö–kodu–lasteaed – veidi probleeme.

Kristel lausub, et minu menüü tugisambaks saab olema roheline köögivili: igasugused võrsed, salatid, kapsalised. Lisaks oad, läätsed, kikerherned. Teiseks sambaks saavad pähklid ja seemned, eriti linaseemned ja mandlid. Kuna ma teen vaimset tööd ja vajan energiat, saab menüüs olema palju puuvilju, mis on ühtlasi head antioksüdantide allikad.

Ära tuleb jätta igasugune alkohol, tee, kohv, karastusjoogid, nisu, suhkur ja maiustused. Kategooriline ei on igasugusele alkoholile.

Millega tuleb arvestada?

„Detox pole vaid keha puhastamine, see on ka meele puhastamine,“ toonitab Kristel mulle veel sügavamalt silma vaadetes. Need päevad, mil ma end puhastan, peaksin võtma kergemalt, rohkem mediteerima või lõõgastuma.

Lisaks tuleb mul loobuda kodus kõigest, mis võiks mürgi välispidiselt mu kehasse tuua. Näiteks nõudepesuvahend, pesupulber, šampoon, kreem ja kehaõli peaks kõik ökoloogiliselt võimalikult puhtad olema. Eriti kurjast on Kristeli sõnul kanged nõudepesuvahendid, mida ei loputata piisavalt nõudelt maha. 

Puhastusega võib kaasneda väike külmatunne. Kristel lausub ka, et igal hommikul peaksin ma oma keha kuivaharjamisega käima tõmbama.

Lisaks hoiatab ta, et esimestel päevadel saab mul üsna kehv olema, sest keha läbib mürgivõõrutuse. „Võta rahulikult,“ soovitab ta, saates mulle üheksa päeva menüüd, ostunimekirja ja nipikogumiku.

Et olla aga kindel, kuidas on lood mu tervisega, käin Kristeli õhutusel läbi perearsti juurest. Ja kuulen, et mu köha põhjuseks võib olla reflukstõbi, mis on tingitud mao ülehappelisusest. Ja et selle vastu tuleks hakata ravimeid võtma. Küsin, kas võiksin enne puhastuse läbi teha. Arst minu üllatuseks on nõus. Pärin Kristelilt väikese hirmuga, et mis nüüd saab. „Mu menüü ongi peamiselt aluseline,“ lohutab Kristel, kuid ma tunnen pisukest ärevust.  

Enne puhastust aga tuleb mul teha test, mis tuvastab, kuidas on mul kehas lood heade bakterite ja pärmiseene tasakaaluga. Selleks tuleb hommikul esimese asjana süljata puhta veega täidetud klaasi. Kui süljele tulevad „niidid“ alla, on tasakaal rikutud ja erilist tähelepanu tuleks pöörata suhkru vältimisele ja heade bakteritega piimatoodete tarvitamisele. Minul, khm, vajub sülg pikkade sammastega põhja.

Esimesed kolm päeva

Hommikune leotatud kaerahelbepudi banaaniga (Vt loo algust!) edukalt üle elatud, tuleb kätte eellõunane snäkk – paar ploomi ja kuus mandlit. Jumalik! Istun pikka artiklit lõpetama. Ainult et mõni hetk hiljem ei tule tööst enam midagi välja – tunnen, kuidas kõige pesuehtsam pohmell mulle lainetena peale voogab.

Selle päeva veedan voodis. Keha väriseb, seest iiveldab, pea valutab. Puudub vaid pohmellile iseloomulik kassiahastus, sest ma tean, et kannatan n-ö õige asja pärast. Tööd saan teha tükati – pool tundi kirjutada, tund tukkuda või mediteerida.

Õhtuks on peavalu läinud. Fenkolirisoto lõhn ajab nina kirtsutama, kuid tulemus ärgitab ka skeptilisevõitu („Mis eksperimenti sa jälle endaga teed?“) abikaasa teist portsu võtma. „Väga hea on, selline sidruniselt maitsekas,“ hindab ta säravi silmi.

Teine ja kolmas päev on samuti veidi hõre olla, kuid taimeteed ja mineraalveed turgutavad usinalt. Avastan, et söön vaevu pooli oma senistest portsudest ja liigun kolmandiku aeglasemalt. Kuid aju töötab nagu koorelahutaja. Ja öine köha on kadunud!

Miinuspoolelt – keha lõhnab veidralt. Tahaks päevas mitu korda duši all käia. Ja näonahk on harjumatult punne täis. Kuid ka see on oodatav tulem mürkide väljutamisel.

Neljas kuni seitsmes päev

Sünnipäev! Minu 39. hällipäev jääb just puhastuse sisse ja tekitab veidi kimbatust. Tavapärase sidrunikoogi asemel toon kolleegidele hoopis suure meloni ja mäetäie pähkleid. Veini asemel on pakkuda ayurveda-detoxteed. Õhtul pakun kodus isale ja õele külmutatud kookose-mandlikooki. Ka see on üllatavalt edukas.

Hommikuti endale puuviljasalatit tehes või veega putru keetes üllatun, kuidas mu magusatunnetus on nii kiiresti muutunud. Kõik need varem plastmasjalt maitsetuks põlatud talvised maasikad ja mustikad on tegelikult vägagi magusad!

Õhtused püreesupid saavad kogu pere lemmikuteks, ja neid jääb kõvasti üle, et hommikul tööle kaasa võtta. Küll aga ärritab mind poodide napp värske ja tervisliku kraami valik – kui ühes kohas on mustikad, siis pole seal bataati. Kui teises kohas on läätsed, siis pole seal maasikaid ja salatikraam on kirbatanud. Ka ökopoed on üsna napi kaubavalikuga ja tühjenevad päeva peale kiiresti.

Väljas süües õpin menüüdes luurama ja küsima toite ilma juustu või lihata. Alati saab. Avastan nii Tallinnast kui Tartust nn tervisekohvikuid, kuid ühest neist saan väikese tagasilöögi. Terviseleivake, mille kohta teenindaja ei oska öelda, kas see on nisuga, paneb juba poole tunni pärast kõhu krampi. Õnneks olen kaubakeskuses tualeti läheduses. Vannun endale – gluteeniga on lõpp.

Kaheksas ja üheksas päev

Mind valdab viisakas eufooria. Nahk tõmbab klaariks, higistamine väheneb. Inimesed on väga aupaklikud. Huvilisi on tohutult palju – kuidas ma seda teen?

Tunnen, kuidas riided seljas õrnalt lotendavad – ja seda kõigest mõne kilo kaotuse juures. Kas ma tõesti olin varem nii paistes, et paar kilo võrdub terve suurusnumbri? Ennast ei suuda uskuda, aga riideid küll.

„Kas ma saan nii elada,“ küsin meilitsi Kristelilt. „Jah, sarnase menüüga on võimalik väga hästi elada ja lisaks on palju rohkem energiat, kaal alaneb,“ vastab Kristel mulle.

Õpin menüüga žongleerima – hommikune vitamiinisalat on õhutusöök, eelmise õhtu supijäägid on ennelõunase snäki dippimiskaste, ärgates aga keedan endale neljast supilusikatäiest kaerahelvestest putru banaani ja mustikatega, mis on suurepärased suhkruasendajad. Kui on äkknälg, näpsan röstsaia asemel kausist kõrvitsaseemneid või kapist riisigaleti.  

Pärast puhastust

Hommikul pärast puhastust teen endale vanast harjumisest puuviljasalati ja siis jään mõttesse. Kas nüüd peaks vanamoodi edasi sööma? Kristelilt tuleb meil: puhastusest väljatulemine on sama pikk protsess kui selle kestus: „Pea meeles, sinu seedesüsteem on olnud puhkusel, ja võtab aega, et harjuda tugevamate toitudega.“ Lisaks on puhastusest n-ö väljatulemine suurepärane võimalus testida, mis toitude suhtes oled ülitundlik. Näiteks: teisel päeval lisada nisu, kolmandal töödeldud piimatooted, neljandal töötlemata piim...

Mina selleks ajaks aga olen juba maal ema juures söönud ära kolm lusikatäit tema kuulsat kartulisalatit (loe: hapukoor, muna, doktorivorst) ja lapsepõlveheldimusest pisukese viilu sama kuulsat isetehtud torti (vahukoor, biskviit, šokolaad). Järgmisel hommikul on kõht veidi tundlik, kättemaksuks tordibiskviidi eest. Ema lubab, et edaspidi ta mulle torti ei paku, ja pakib kaasa suure koguse koduaia saialilleteed.

Otsustan olla väga ettevaatlik, lemmikuid siiski tsapisi tagasi menüüsse lükates. Kolmandal päeval pärast puhastust teen endale tassi kohvi. See on vastik! Kurku tõuseb hapukas maitse ja ma joon hirmuga lonksu maitsestamata jogurtit peale. Kõht rahuneb.    

Tulemuseks

Minu puhastus kestis üheksa päeva, kuigi tavaline on 14 päeva. Juba selle aja jooksul nägin olulisi muutusi enda juures – mu maitsemeel tugevnes, mu nahk elavnes ja nagu mängeldes kadusid kilod. Oluliselt vähenes ka köha ja reflukshaigusele iseloomulik klomp kurgust haihtus.

Lisaks oli mulle üllatus, kui et see toidukorv polnud mu tavalisest kallim. Karp mustikaid on odavam kui minu keskhommikune papptops kohvi. Taimetoitude nutikas maitsestamine teeb nad sama isuäratavaks kui lihaga toidud. Kristeli toidud valmisid keskmiselt poole tunniga, mis on õnnistus töötavale pereemale.

Loomulikult, mitte kõigi pere pole nõus samasugust tervislikku menüüd omaks võtma – ja ka minu abikaasa ostis neil päevil juustuvorsti endale lisaks. Kuid algus on tehtud. See puhastus osutus kasulikuks kogu meie perele. Ja nüüd – aeg pärastlõunaseks snäkiks üks puuviljasalat teha. Retsepti leiad altpoolt.

 

Millga ma sain hakkama:

  • Ei patustanud teadlikult kordagi;
  • nahk, mis varem oli hallikas ja lõtv, on selgem ja klaarim;
  • maitsemeel on tundlikum;
  • seedimine on kiirem;
  • märksa kõrgem energiatase ja positiivsem meel;
  • refluksköha märgatav taandumine;
  • –3,5 kilo (9 päevaga). 

Millega ma ei saanud hakkama:

  • Ei joonud piisavalt vett.
  • Ei teinud kuivharjamist igal hommikul (unustasin!).
  • Ei läinud trenni (ei jõudnud, küll aga üritasin rohkem kõndida).
  • Tegin detoxi väga pingelisel perioodil ja stressi ei saanud alati vältida.
  • Detoxist väljatulek oli liiga järsk – kohe piim, liha ja nisutooted.

Mida ma soovitan:

  • Tee puhastus läbi pärast pingelist perioodi, mitte selle ajal!
  • Alusta puhastusega laupäeval! Jõuad poes käia ja kui halb hakkab, ei pea tööl olema.
  • Tee iga päev natuke sporti ja võta enda jaoks aega – tee kuivharjamist, mediteeri, hangi häid emotsioone. Puhatust vajab ka su meel!
  • Arvesta, et detoxiga sama pikk on sellest välja tulemine!

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2014. aasta aprillikuu ajakirjas.