Leetrite leviku taga on madal vaktsineerimistase Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
17. jaanuar 2018, 11:40

Leetrid laastavad Euroopat (16)

Mitmes Euroopa riigis jätkus 2017. aastal leetritesse haigestumise epideemiline levik. Haigestumise püsimisega kõrgel tasemel seisid silmitsi Rumeenia, Itaalia ja Belgia, haigestumise tõusust andsid teada Kreeka, Poola, Saksamaa ja Suurbritannia.

Nii näiteks on Kreekas Terviseameti andmeil alates 2017. a septembrist registreeritud kokku 250 leetrite haigusjuhtu, neist ühel juhul lõppes haigestumine surmaga.

Prantsusmaal esines leetrite epideemiline levik Bordeaux regioonis, kus on novembrist alates registreeritud 77 haigusjuhtu. Käesoleva aasta 1. jaanuarist on Prantsusmaal laste vaktsineerimine leetrite vastu muudetud kohustuslikuks. 

Saksamaal kolmekordistus 2017. a registreeritud haigusjuhtude arv aasta varasemaga võrreldes.

Ukraina   registreeriti 2017. aasta  11 kuuga 3382 leetrite haigusjuhtu, neist viis juhtu on lõppenud surmaga (2 last ja 3 täiskasvanut). Enamik haigusjuhtudest registreeriti Ivano-Frankivski, Zaporizhia ja Odessa piirkondades.

Rootsis on alates 2017. a detsembrist registreeritud leetrite puhang Göteborgis, kus 11. jaanuari seisuga oli kinnitatud juba 26 haigusjuhtu. Haigestunute seas on ka tervishoiutöötajaid. 

Lätis on alanud aasta alguses registreeritud viis leetrite haigusjuhtu. Enne käesolevat aastat registreeriti Lätis leetritesse haigestumisi viimati 2014. aastal.  

Eestis registreeriti möödunud aastal üks leetrite haigusjuht, mis oli seotud reisimisega Itaaliasse. Käesoleval aastal meil leetritesse haigestumisi registreeritud veel ei ole.

Leetrite leviku taga on madal vaktsineerimistase

Lapsi vaktsineeritakse Eestis leetrite-mumpsi-punetiste (MMR) liitvaktsiini kahe doosiga vanuses 1 ja 13 eluaastat. 2016. a moodustas hõlmatus vaktsineerimise ühe doosiga (2-14- aastastel) 95,4%, kuid hõlmatus revaktsineerimisega e teise doosiga 14- aastastel  oli  91,5%.

WHO soovituste kohaselt peaks leetrite epideemilise leviku katkestamiseks elanikkonna hulgas vähemalt 95% lastest olema vaktsineeritud vaktsiini kahe doosiga.  Kõigis nendes riikides, kus esineb leetrite epideemiline levik, on vaktsineerimisega hõlmatus alla WHO poolt soovitatud 95% taset. Leetreid läbipõdenud isikud omavad eluaegset kaitset. Kui vaktsineeritud inimene peaks siiski leetritesse haigestuma, siis on haiguse kulg üldjuhul kerge.

Lähtudes epidemioloogilisest olukorrast Euroopas soovitab Terviseamet lapsevanematel kontrollida, kas nende laps(ed) on nõuetekohaselt leetrite vastu vaktsineeritud.

Täiskasvanutel, kes reisivad sageli, osalevad rahvusvahelistel üritustel või puutuvad kokku paljude väliskülalistega ning ei ole vaktsineeritud leetrite vastu kahe doosiga või ei ole haigust põdenud, on soovitatav lasta end (re)vaktsineerida.