Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
22. jaanuar 2018, 15:25

Oluline põhjus, miks mõnikord ei lange kaal ka pärast maovähendusoperatsiooni

Rasvkoe liigsete ladestuste korral võivad kujuneda koesisene hüpoksia ja alaäge põletik, mis soodustab armistumist. See omakorda võib mõjutada rasvaladestuste paigutust organismis ning raskendada kehakaalu langetamist ka pärast maovähendusoperatsiooni.

Lüsüüloksüdaas (LOX) on ensüüm, mis aitab tekitada sidemed kollageenikiudude vahele ja seega võimaldab sidekoestumist, kirjutab meditsiiniportaal Med24. Liigne LOX ekspressioon ja sellega kaasnev sidekoestumine rasvkoes toob kaasa kudede jäigemaks muutumise ja vähendab sedasi rasvkoe võimet edasisi rasvaladestusi vastu võtta.

Nahaaluses rasvkoes tekkiv sidekoestumine võib takistada subkutaanse rasvakihi edasist paksenemist ning soodustada vistseraalse rasva kogunemist, nn õunatüüpi rasvumist. Kui armistumine levib edasi ka organeid ümbritsevasse rasvkoesse, võivad rasvaladestused tungida juba organitesse, näiteks maksa ja südamesse. Samuti võib rasvkoe armistumine raskendada kaalu langetamist, kuna rasvkoe võime lipiide välja anda on halvenenud. 

Ühendkuningriigis läbi viidud uuringu käigus koguti rasvkoe proovitükke suurest rasvikust ja subkutaansest rasvast erinevate elektiivsete operatsioonide ajal. Uuritavad isikud olid olid erinevate kehamassiindeksitega (KMI) ning neist osadel oli diabeet ja osadel mitte. Samadelt patsientidelt koguti rasvkoe proovid ka üheksa kuud pärast operatsiooni. Võrreldi LOX ensüümi ekspressiooni peegeldava mRNA taset rasvkoes ja põletikumarkerite taset. 

Leiti, et LOX ekspressioon (ja seega armistumine) oli kõrgema KMI-ga patsientidel intensiivsem. Selgelt tugevam oli LOX ekspressioon hüpoksia ja põletiku tingimustes. Diabeedi olemasolu LOX ekspressiooni ei mõjutanud. Üheksa kuu möödumisel bariaatrilisest lõikusest ei olnud LOX tasemed vähenenud. 

Armistumine võib olla üks põhjustest, miks osadel inimestel on raskusi rasvkoe kaotamisega ka pärast maovähendusoperatsiooni. Uuringust nähtub, et patoloogilised protsessid rasvkoes ei pidurdu ka pärast operatsiooni. Kuidas aga rasvkoe armistumist ennetada või LOX ekspressiooni vähendada, vajab veel täiendavaid uuringuid.