Foto: Zdenek Fiamoli
Lapsed
23. jaanuar 2018, 09:57

Rinnaga toitmine võib naistel diabeedi riski vähendada poole võrra

Varasemates uuringutes on naistel leitud seosed rinnaga toitmise ja vähenenud diabeeti haigestumise riski vahel. Nüüd näidati 30-aastase uuringuga, et riski vähenemine sõltub imetamise kestusest ja vähemalt pool aastat kestnud imetamine võib diabeeti haigestumise tõenäosust vähendada poole võrra. 

Pikka aga kestnud uuringus analüüsiti 1238 18-30-aastase naise andmeid, kes osalesid noorte inimeste koronaarhaiguste riskifaktoreid käsitlevas uuringus, vahendab meditsiiniportaal Med24. Naistel ei olnud uuringu alguses diabeeti, nad olid pärast uuringu algust sünnitanud vähemalt ühe elusa lapse, kelle rinnaga toitmise kestuse kohta oli info teada ning 30-aastase jälgimisperioodi kestel oli neid emasid diabeedi suhtes skriinitud. 

Uuring leidis, et pool aastat kestnud imetamine võib diabeeti haigestumise tõenäosust vähendada poole võrra. Rinnaga toitmise kaitsev mõju diabeeti haigestumise suhtes esines sõltumata ema rassist, rasedusaegse diabeedi põdemisest, elustiilist, kehamassist ja teistest metaboolsetest riskifaktoritest.

Võimalik, et tegemist on mingi bioloogilise mehhanismiga – oletatakse, et prolaktiinitaseme kõikumised võivad aidata säilitada pankrease beetarakkusid.