C-hepatiidi olemasolu on võimalik kindlaks teha vereprooviga.Foto: Stanislav Moshkov
Terviseuudised
23. jaanuar 2018, 13:33

Viimase poole aastaga on C-hepatiit avastatud 59 inimesel

Vimase viie kuuga testis end C-hepatiidi suhtes vabatahtlikult 1169 inimest ülikooliealistest kuni pensionärideni, C-hepatiit avastati 59 inimesel.

C-hepatiit on C-hepatiidi viiruse poolt põhjustatud maksapõletik. Eestis on täna hinnanguliselt 20 000 C-hepatiiti nakatunut – seda on ligi kolm korda rohkem, kui meil arvatakse olevat HIV positiivseid.

C-hepatiit on seotud kõrgenenud maksavähi riskiga ning varakult avastatud haigus on ravitav ja aitab ära hoida maksavähi tekke.

On teada, et eriarstide juurde on pikad järjekorrad. Kampaania eestvedaja, Eesti Vähiliidu sõnul oli kõnealune kampaania väga inimesekene, sest kõik positiivse vereanalüüsi tulemuse saajad said laboris kohe saatekirja ka eriarsti juurde.

C-hepatiidi riskirühma kuuluvad inimesed, kes on:

·         kokku puutunud teise inimese verega;

·         lasknud ennast tätoveerida või augustada sertifitseerimata salongides;

·         saanud vereülekannet enne 1994. aastat;

·         on jaganud süstalt (sh meditsiinilistel põhjustel).

Täites ära siin oleva internetipõhise küsimustiku, saab teada, kas ollakse riskigrupis.

Möödunud nädalaga lõppes küll C-hepatiidi leviku tõkestamise teavituskampaania, kuid koostöös Tervise Arengu Instituudiga saab SYNLAB laborites ja verevõtupunktides jätkuvalt tasuta anonüümset HIV, B- ja C-hepatiidi nõustamist ning testimist. Nõustamisele ja testimisele tulles ei pea ette registreerima. Tasuta testimisest võimalusest saab lähemalt lugeda siit.

Suur osa C-hepatiiti nakatunutest ei tea, et nad viirust kannavad, kuid 80 protsendil nakatunutest areneb krooniline C-hepatiit. Haiguse süvenemine võib põhjustada raskekujulist maksakahjustust tsirroosist kuni maksavähini ja seda sageli ilma eriliste tundemärkideta. Just sümptomite puudumine teeb haiguse ohtlikuks, kuna inimesed ei tea ennast ravida. C-hepatiiti haigestunutest vaid 10–20 protsenti põeb haigust ägedalt ja nähtava kollasusega.

C-hepatiidi testimise kampaania viis läbi Eesti Vähiliit, testimispartneriks oli SYNLAB Eesti. Kampaaniat toetas Abbvie. Täpsemalt: www.chepatiit.ee