Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
25. jaanuar 2018, 14:10

Tohoh! Ka lennukis võib saada päikesepõletuse!

On tavaline, et inimene kaitseb oma nahka päikesekreemiga soojal maal rannal lesides või ka mäepäikese käes suusarõõme nautides. Kuid tegelikult peaks seda tegema juba lennukis, sest ka lennukis võib saada päikesepõletuse.

Suurbritannia dermatoloogide ühingu arst dr Sweta Rai räägib ajalehes The Sun, et pilootidel on suurem oht haigestuda nahavähki ja saada nahale päikesekahjustusi, sest nad istuvad tunde eredas valguses. "Aknad, mille taga nad istuvad, on tohutud. Seetõttu kannavad nad ka päikesekaitset. Kuid reisijad peaksid tegelikult sama tegema," märgib Rai.

Arsti sõnul on lennukiaknad küll väikesed, kuid inimene on kümne kilomeetri kõrgusel osoonikihile oluliselt lähemal ning seetõttu tulekski lendama minnes päikesekreemi kasutada.

Muretsema ei pea need, kes kasutavad igapäevast nahka niisutavat kreemi, mis sisaldab ka päikesekaitset vähemalt SPF 30. Kuid et kaitse oleks täielik, peaks kreemi peaks pikkadel lendudel iga kahe tunni tagant uuendama. Lihtsalt meigist enda päikese eest kaitsmiseks ei piisa. 

Dr Rai soovitusel oleks mõistlik ka lennukis kasutada päikesekreemi, mis sisaldab kaitset nii UVA- kui UVB-kiirte eest ning kreem tuleks kõigile keha riiete alt välja paistvatele osadele kanda tund enne lendu. Päikesekaitset tuleks lennukis uuendada paari tunni tagant.

Ka soovitab nahaarst pikkade lendude ajal oma silmade kaitsmiseks kanda päikeseprille.