Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
26. jaanuar 2018, 11:14

Kuus tegevust, mis röövivad sult terve päeva energia (2)

Halb uni on üks olulisemaid väsimuse põhjuseid. Samas ei maksa alahinnata ka muid tegureid – mõned käitumisviisid võivad röövida sult energia kogu päevaks.

Hea on see, et rutiine saame ise muuta. Tuleb vaid teadvustada, mida sa valesti teed, soovitab Men´s Health. Allolevatest tegevustest võiksid igatahes loobuda.

1. Sa lükkad äratust kümne minuti kaupa edasi. See rikub su unetsükli! Vales tsüklis ärgates oledki pärast väga väsinud.

2. Sa ei joo vett. Inimese keha vajab pidevalt niisutust, öösel on tulnud aga kaheksa tundi veevarusid uuendamata olla. Rüüpa hommikul kohe pärast ärkamist vett, sest veepuudus teeb sind väsinuks ja kergesti ärrituvaks.

3. Sa käid öösel kuuma dušši all. Kuum dušš lõõgastab lihaseid, pühib stressi ja toob parema une? Vale puha – soe dušš viib une hoopis ära, sest sooja vee alt tulles peab organism hakkama end hoopis jahutama, et viia keha uinumiseks sobivasse temperatuuri. Nii jääb sul vähem aega enda välja puhkamiseks.

4. Sa teed trenni õhtuti. Hommikul on väga raske end unisena trennirajale sundida, kuid ka hommikusest jalutuskäigust piisab, et aju toodaks endorfiine, et organismi jõuaks vajalikul määral hapnikku ja toitaineid. See kõik on väga vajalik, et tunda end kogu ülejäänud päeva energilisemana.

5. Sa veedad liiga palju aega toas. Kunstlik valgus vähendab organismis melatoniini taset, see aga võtab sult võimaluse õigel ajal uinuda ja välja puhata. Päike on see, mis varustab sind kõige vajalikuga, muuhulgas ka D-vitamiiniga. D-vitamiini puudus, muide, on kõige sagedamini kroonilise väsimuse sündroomi põhjustajaks.

6. Sa kuulad liiga uimast muusikat. Teadlased on kindlaks teinud, et energiline muusika paneb inimese end reipamalt tundma ning lisab talle energiat.