Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
26. jaanuar 2018, 14:10

Millal peaks hemorroididega arsti juurde pöörduma?

Millal peaks hemorroididega arsti juurde pöörduma?

Ida-Tallinna keskhaigla üldkirurg dr. Airi Tark annab sellele vastuse suhtlusportaalis Facebook: "Hemorroidid ehk anaalvarikoos tekib pärasoole lõpposa päraku veresoonte laienemisel ja neid jaotatakse välimisteks, mis on näha väljaspool pärakut ning sisemisteks, mida näeb tavaliselt peale tualetis käimist, mil komud prolabeeruvad välja.

Pärasoole veenilaiendite ägenemisel (valu, veritsus) saab enamus juhtudel abi korralikust hügieenist, istevannidest ning vajadusel salvidest ja küünaldest (käsimüügis apteekri soovitusel või retseptiravimina). Kuid kellel siiski kipuvad hemorroidid tavapärast elu segama enam kui 2 korda aastas, vajavad kirurgi tähelepanu.

Kirurgi konsultatsioon ei tähenda kindlasti kohest operatsiooni planeerimist vaid tänapäeva ravimeetodite hulka kuuluvad ka hemorroidi komu skleroseerimine (sarnane jala veenilaiendite süstimisele), kummirõngaste asetamine komudele ning laserravi.

Eraldi probleemiks on hemorroidide komu tromboseerumine, mis on piinavalt valulik ja ebamugav patsiendi jaoks ning tihtipeale osutub vajalikuks kohene kirurgiline vahelesekkumine, mil kohaliku tuimestusega eemaldatakse tromb."